Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Заробили» мільйони гривень на незаконному переправленні чоловіків через кордон: на Миколаївщині судитимуть злочинну організацію з транснаціональними зв'язками
Опубліковано 14 червня 2024 року о 17:00

Щоб виїхати за кордон як волонтери, чоловіки платили зловмисникам 3000-4000 доларів. За такою схемою порушники допомогли виїхати щонайменше 47 особам. Організатору та трьом учасникам злочинної організації загрожує до 13 років ув’язнення. 

Оперативники управління стратегічних розслідувань у Миколаївській області та слідчі слідчого управління обласної поліції встановили, що 47-річна очільниця однієї з громадських організацій налагодила схему з забезпечення чоловікам призовного віку безперешкодного виїзду за кордон. «Ухилянти» за 3000-4000 доларів отримували посвідчення волонтерів, які нібито займаються доставкою гуманітарних вантажів. 

Для реалізації злочинних планів жінка залучила у спільники 58-річного громадянина України. Він, завдяки своїм зв'язкам, мав можливість отримувати з-за кордону документи про нібито необхідність залучення конкретної особи до перевезення гуманітарних товарів. 

У документації детально прописувались обсяги вантажу та кількість транспортних засобів. Надалі ці документи організаторка направляла до державних органів для внесення до електронної системи.

Також до схеми були залучені ще п’ятеро осіб - ті, які мають досвід міжнародних перевезень, а також ті, хто відповідав за пошук бажаючих нелегально виїхати за межі України. 

Отримавши відповідні документи, «клієнти» самостійно чи разом з фігурантами безперешкодно перетинали кордон. Під час слідства правоохоронці встановили, що упродовж 2022-2023 років за такою схемою ділки допомогли виїхати щонайменше 47 чоловікам. Ще понад двадцятьом обіцяли це питання вирішити.

В результаті проведених процесуальних дій слідчі довели отримання членами злочинної організації доходу від зайняття «бізнесом» в сумі майже 3 000 000 млн грн.

У червні 2023 року поліцейські знешкодили діяльність зловмисників та повідомили підозру чотирьом фігурантам за незаконне переправлення осіб через державний кордон. В ході подальшого слідства правоохоронці отримали докази причетності до схеми й інших фігурантів. 

Наразі слідчі завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні. Обвинувальний акт відносно організаторки та трьох спільників скеровано до суду. Ще трьох порушників оголошено в розшук.

Дії обвинувачених кваліфіковані: 

⁃     ч. 1, 2, та 3 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 

⁃    ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. 

За скоєне фігурантам загрожує від п’яти до 13 років позбавлення волі. 

Заходи проводились за процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux