Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Забезпечували» всю Україну фальсифікованими цигарками: Нацполіція знешкодила злочинну організацію підпільних виробників
Опубліковано 08 липня 2024 року о 10:45

Мережа підпільних фабрик знаходилася в Київській та Миколаївській областях. Їх потужності дозволяли сумарно виготовляти до 80 000 пачок цигарок на добу.

Збували підакцизну продукцію на споживчий ринок через сайти та телеграм-канали лише гуртовими партіями. Тютюнова «справа» приносила його організаторам до 30 млн грн прибутку на місяць, при цьому вони не сплачували жодних податків до бюджету. Частину грошей вкладали в розвиток «бізнесу», решту - витрачали на придбання нерухомості, елітних транспортних засобів та комфортне життя. Вже 12 фігурантів отримали підозри, двох з них затримали. У тютюнових «бізнесменів» вилучено продукції та промислові лінії для виробництва на суму понад 1 000 000 доларів.

Щоб вийти на організаторів та встановити весь ланцюг злочинної діяльності, оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Національної поліції відпрацювали споживчий ринок підакцизної продукції, проаналізували великий масив оперативної інформації щодо нелегальних постачальників та збувачів, а також викриті факти протиправної діяльності. Значна кількість тютюнової продукції була фальсифікованою і збувалася під виглядом торгових марок, правовласниками яких є міжнародні компанії-виробники, зокрема зі Сполучених штатів Америки, Англії та Нідерландів. Тільки одній з компаній завдано збитків у сфері інтелектуальної власності на понад 2 млн грн.

Починаючи з дрібних збувачів та постачальників, поліцейські вийшли на злочинну організацію, яка у промислових масштабах виготовляла цигарки та реалізовувала їх роздрібним та оптовим покупцям по всій Україні, як легальним, так і підпільникам. За даними слідства, організували «бізнес» двоє мешканців Одеси та Миколаєва у 2021 році та залучили як партнерів щонайменше 10 учасників. Кожен з них відповідав за свій напрямок діяльності: контроль за виробництвом та складами зберігання, підбір персоналу, ринок збуту, комунікація з клієнтами, адміністрування сайтів та телеграм-каналів, логістика поставок фальсифікату, ведення бухгалтерії, заходи конспірації.

Мережа підпільних тютюнових фабрик знаходилася у промислових зонах на території Київської та Миколаївської областей. Всі вони були обладнані промисловими лініями з повним циклом виробництва з потужностями до 80 000 пачок на добу. Персонал, жителі різних регіонів України, працювали змінами. Учасники злочинної організації забезпечували їм необхідні умови для проживання, доставляли до підпільних виробництв, і перед зміною забирали мобільні телефони. Підпільні фабрики були оснащені камерами відеоспостереження та автономними джерелами електропостачання.

Готову продукцію доставляли до складів зберігання, що знаходилися у кількох регіонах - Одеській, Миколаївській, Київській, Черкаській та Івано-Франківській областях. Замовлення приймали виключно через створені сайти та телеграм-канали. Спілкування з клієнтами відбувалося тільки шляхом листування в телеграм від імені адміністраторів.

Цигарки з підробленими марками акцизного податку або без них збували гуртовими партіями фізичним і юридичним особам, які займаються роздрібною торгівлею тютюнових виробів і доставляли їх зі складів вантажним транспортом або поштою від імені вигаданих осіб. Для проведення розрахунків члени злочинної організації використовували банківські рахунки, відкриті на підставних осіб.

Під час відпрацювання нелегального ринку підакцизної продукції поліцейські ліквідували кілька мініфабрик з потужностями до 40 000 пачок на добу та перекрили канали постачання фальсифікату на ринок. В ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що до їх функціонування причетні учасники злочинної організації.

Тютюновий «бізнес» приносив його організаторам до 30 млн грн прибутку на місяць, при цьому вони не сплачували жодних податків. Відтак бюджет не доотримував близько 6 000 000 гривень на місяць. Частину злочинних коштів вкладали в розвиток нелегальної справи, решту – витрачали на придбання нерухомості, автівок та своє комфортне життя.

Для знешкодження діяльності злочинної організації підпільних виробників тютюнової продукції правоохоронці провели кілька етапів спецоперації. За результатами останньої співробітники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Національної поліції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора затримали в Одесі двох фігурантів – організатор злочинної організації та спільника.

Вилучили понад 100 000 пачок тютюнових виробів торгових марок «Ритм», «Ротманс», «Мальборо», «Вінстон» та інших, промислові лінії для виробництва, понад дві тони тютюну, який використовувався як сировина, автомобілі, понад 3 000 000 гривень у різній валюті, чорнові записи та документацію, що підтверджують злочинну діяльність.

На підставі отриманих доказів слідчі повідомили про підозру організатору, його довіреній особі та 10 учасникам злочинної організації. Їхні дії кваліфіковані за кількома статтями кримінального кодексу України:

- ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній),

- ч. 1 та 2 ст. 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів),

- ч. 3 ст. 229 (незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару),

- ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Проводяться подальші заходи для встановлення повного кола осіб, причетного до нелегального бізнесу. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux