Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі поліції Херсонщини повідомили трьом росгвардійцям про підозру у катуваннях цивільних жителів
Опубліковано 12 вересня 2023 року о 15:00

Під час тимчасової окупації Херсона військові рф організували катівню у приміщенні ізолятора тимчасового тримання обласного главку поліції. Сюди окупанти привозили незаконно затриманих місцевих жителів і піддавали їх тортурам. Поліцейським вдалося встановити особи катів, трьом із них нещодавно повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

Після деокупації Херсона було встановлено, що на початку березня 2022 року військовослужбовці країни-агресора захопили будівлю ізолятора тимчасового тримання ГУНП в Херсонській області. З того часу окупанти використовували приміщення ІТТ для незаконного утримування громадян, яких нещадно піддавали тортурам. Поліцейські встановили, що з березня по жовтень 2022 року через російську катівню «пройшли» кількасот жителів Херсона та області.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, документування злочинів, скоєних військовими рф, здійснюється його підлеглими за оперативного супроводу співробітників управління карного розшуку, управління оперативно-технічних заходів, відділу кримінального аналізу, кіберполіції та представників СБУ.

Термін тримання потерпілих у катівні тривав не менш як тиждень, деякі херсонці провели у незаконному ув’язненні по кілька місяців. Під час спілкування з потерпілими поліцейські отримали фотоописи військових рф, які всіляко знущалися та катували херсонців. Після цього були встановлені особи 9 росгвардійців та 2 колаборантів - колишніх поліцейських, які причетні до функціонування катівні. Відносно деяких із них кримінальні провадження щодо розслідування скоєних ними злочинів вже розглядаються в суді.

Днями слідчі за жорстоке поводження з цивільним населенням повідомили трьом росгвардійцям, двом з яких по 21 року, а іншому – 35 років, про підозри у вчиненні злочинів за ч. 2 ст. 28 «Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Крім цього, обом молодшим за віком окупантам інкримінована й ч. 2 ст. 438 ККУ, адже встановлена їх причетність до умисного вбивства одного з незаконно затриманих херсонців. Процесуальне керівництво досудового розслідування здійснюється обласною прокуратурою. Старшому за віком росгвардійцю загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років, двом іншим – позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.


Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux