Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Рік деокупації Святогірська: поліція цілодобово залишається поруч із мешканцями
Опубліковано 12 вересня 2023 року о 16:00

Рівно рік тому, 12 вересня 2022 року, Сили безпеки та оборони звільнили Святогірськ, який був в окупації понад три місяці. Одними із перших у визволене місто повернулися поліцейські. І хоча населений пункт сьогодні залишається прифронтовим, оперативна ситуація тут контрольована, а люди отримують від поліції всю необхідну допомогу: від реагування на виклики до доставки гуманітарних вантажів.

Навесні 2022 року росіяни почали активно атакувати Святогірськ. 5 червня частина міста, яка розташована на лівому березі річки Сіверський Донець, була окупована, а українські військові зайняли позиції на іншому боці.

За час окупації російські війська практично стерли місто з лиця землі. У Святогірську зруйновано 80% житлових та інших приміщень. Місцеві згадують, що в той час жили у постійному страху, по декілька тижнів не виходили з підвалів. У місті був суцільний хаос: вулиці палали, окупанти грабували магазини й покинуті оселі. Святогірськ опинився в інформаційному вакуумі: ні світла, ні зв’язку, ні радіо, ні телебачення. Окупанти запевняли місцеве населення, що «вони там назавжди». Але святогірці вірили у звільнення.

12 вересня в місті замайорів прапор України. Вже за два тижні поліція повністю відновила діяльність у деокупованому Святогірську. Сьогодні Святогірська поліцейська станція відкрита для мешканців цілодобово.

До складу Святогірської громади входить 13 населених пунктів, у яких до повномасштабного вторгнення проживали близько 10 тисяч громадян. Зараз тут перебуває понад тисячу людей. Кількість населення постійно змінюється – хтось евакуюється, хтось повертається. Хоча вулиці міста були очищені від сміття, а чимало будинків відремонтовані, – жителі кажуть, що часу на подолання психологічних травм треба ще багато.

З перших днів деокупації правоохоронці у співпраці з представниками місцевої влади займаються вирішенням гуманітарних питань, зокрема супроводжують гуманітарні вантажі і контролюють безпеку в пунктах роздачі.

Поліція спільно з працівниками ДСНС розміновує дороги, будинки, кладовища, розбирає завали. Безпосередньо поліцейськими-вибухотехніками вилучено близько 2 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Досі триває ексгумація з одиночних стихійних поховань. Загалом у громаді поліція ексгумувала 51 тіло. Окрім того, поліцейські ретельно працюють над викриттям осіб, причетних до диверсійної та колабораційної діяльності, протидіють мародерству.

І хоча громаду звільнено від окупантів, залишатися у Святогірську та навколишніх населених пунктах досі небезпечно – на визволених територіях ще багато нерозірваних мін, снарядів і розтяжок. Також ворог не припиняє атаки. Тож правоохоронці закликають містян евакуюватися до більш безпечних регіонів та допомагають їм у цьому.

Робоче відео для журналістів - https://fex.net/ru/s/pkpez2d

Краматорське районне управління поліції

Донецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux