Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Підозри отримали пʼятеро учасників угруповання на чолі з так званим «смотрящим» за наркобізнес у виправній колонії — Нацполіція
Опубліковано 25 вересня 2024 року о 14:30

Серед фігурантів — утриманці Райківської спецустанови та мешканці Житомирської та Київської областей, завдання яких — формувати та передавати небезпечний «товар» на територію колонії для подальшої реалізації. Для продажу зловмисники пропонували метадон та канабіс. Частину коштів фігуранти віддавали до так званого «общаку».  

Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань в Житомирській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції, організував постачання наркотиків на територію Райківської виправної колонії 36-річний «смотрящий за установою». Маючи авторитет серед засуджених, фігурант залучив у спільники кількох утриманців колонії та жителів міста Бердичева і столиці.  

Кожен із учасників групи наркодилерів відповідав за ввірений йому напрямок. Виконавці на волі маскували наркотичні та психотропні речовини у предметах загального вжитку, харчових продуктах та засобах гігієни, а після формування пакунків — забезпечували доставку «товару» до замовників. Засуджені отримували канабіс і метадон у вигляді поштових відправлень або переданих «посилок».

Після отримання наркотиків, засуджені різними шляхами реалізовували наркотики серед утриманців виправної установи. Так, в одному із задокументованих епізодів, засуджений привʼязав пакет із наркотичним засобом до ноги, маскуючи це під звичайну перевʼязку після травмування.

Так званий «смотрящий» особисто контролював процес постачання наркотиків до колонії, розподілу заборонених речовини серед ув’язнених та займався фінансовими питаннями «бізнесу». Частину отриманих від збуту наркотиків коштів фігуранти витрачали на розвиток наркотрафіку, решту – на поповнення так званого «общаку».

Правоохоронці за силової підтримки спецпідрозділів «Альфа» СБУ, КОРД та роти поліції особливого призначення Нацполіції провели 13 обшуків в камерах засуджених, а також за місцями мешкання інших фігурантів, гаражних приміщеннях та в транспортному засобі на території Житомирської та Київської областей. Вилучили близько 1,5 кг канабісу, понад 1000 пігулок різних речовин, зокрема «метадон», зіп-пакети з кристалічною речовиною білого кольору, десятки банківських карток, поштові накладні, патрони калібру 5.45 та «чорнові» записи.

Цього ж дня так званому «смотрящому за установою» та чотирьом співучасникам злочинної діяльності повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

Двох спільників з волі затримано у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Один із фігурантів заарештований на території установи під час передачі засудженим продуктового набору, в якому знаходились замасковані наркотичні засоби та психотропні речовини.

Після проведення експертиз та інших процесуальних заходів вирішуватиметься питання щодо повідомлення підозр іншим учасникам «наркобізнесу» та додаткової кваліфікації дій підозрюваних осіб.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років з конфіскацією майна.

Заходи з ліквідації наркотрафіку відбувалися спільно з УСБУ в Житомирській області у співпраці з оперативним відділом ДУ «Райківська виправна колонія № 72» за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.



Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux