Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Інна Ящук: Спільні зусилля державних органів, освітян та правоохоронців забезпечують безпеку дітей під час навчального процесу
Опубліковано 25 вересня 2024 року о 14:45

На цьому акцентувала Державний секретар МВС України Інна Ящук під час робочого візиту на Одещину. Вона ознайомилася з роботою закладів загальної середньої освіти в умовах війни, зокрема, з процесом створення безпечного освітнього середовища та інтеграцією офіцерів служби освітньої безпеки у школах, а також зі здійсненням освітнього процесу в Одеському державному університеті внутрішніх справ. 

Під час зустрічі з освітянами, директорами шкіл, ювенальними поліцейськими, інспекторами СОБ та директором Департаменту освіти та науки Одеської ОДА Олександром Лончаком, Державний секретар МВС Інна Ящук наголосила на важливості створення безпечних просторів в освітніх закладах.

"Безпека учасників освітнього процесу в умовах повномасштабного вторгнення залишається одним із пріоритетних завдань для МВС. Ми маємо працювати на благо безпеки наших школярів, щоб забезпечити розуміння і підсилення батьківського спокою за їхніх дітей, а також задля сприяння ефективному навчальному процесу в очному форматі. Важливо захистити дітей від потенційно небезпечних впливів, які можуть виникати в онлайн-середовищі», - зазначила Державний секретар МВС.

Під час візиту Інна Ящук ознайомилася із роботою кількох закладів загальної середньої освіти. Особливу увагу було приділено стану та належному облаштуванню укриттів, а також проведенню практичних тренувань для вчителів та дітей у разі оголошення повітряної тривоги.

В одній із приватних шкіл Одещини оглянули, як працює система відеонагляду, якою оснащена вся територія закладу. Сучасні камери відеоспостереження встановлені по периметру школи, всередині будівлі та на прилеглій території, що дозволяє забезпечити повний контроль за безпекою учасників освітнього процесу та допомагає виявляти потенційно небезпечні предмети, що можуть потрапити на територію навчального закладу.

Відтак, однією з основних тем обговорення стало питання пропускного режиму, зокрема забезпечення навчальних закладів тривожними кнопками, системами відеонагляду та встановлення арочних металодетекторів.

У контексті вивчення дітей безпекових заходів ознайомилися з роботою мобільних класів безпеки, які дуже полюбляють діти. Ці мобільні класи є важливим освітнім інструментом, що дозволяє навчати учнів правилам безпеки в інтерактивній та доступній формі, роблячи процес засвоєння знань більш ефективним.

В одному із навчальних закладів Одеси ознайомилися із роботою офіцера служби освітньої безпеки. Загалом у місті на цей час працюють 53 інспектори СОБ, які були відібрані з-поміж діючих поліцейських та пройшли відповідне навчання на базі Одеського державного університету внутрішніх справ. Вони слідкують за безпекою та правопорядком у школах, здійснюють просвітницьку та наставницьку роботу з учнями, запобігають вчиненню правопорушень відносно учасників освітнього процесу.

Робочий день інспектора СОБ розпочинається з огляду будівлі та прилеглої території щодо наявності небезпечних предметів, які можуть нести загрозу життю і здоров’ю учасників навчального процесу. Після цього поліцейський зустрічає дітей, які приходять на уроки. Один із найважливіших моментів у роботі — спілкування з дітьми у навчальному закладі.

Освітяни відзначили, що наявність у школі СОБ відіграє важливу роль у вихованні правової свідомості дітей та налагодженні дисципліни у шкільному середовищі.

Наприкінці учасники зустрічі обговорили ключові проблеми, з якими стикаються освітні заклади та можливості їх вирішення. Своєю чергою, Інна Ящук висловила вдячність обласній державній адміністрації за активну взаємодію у питаннях формування безпечного освітнього середовища.

Вона підкреслила, що саме завдяки спільним зусиллям та конструктивній співпраці між різними державними органами, освітянами та правоохоронцями діти зможуть здобувати освіту в контрольованому та захищеному середовищі.

Під час візиту Державний секретар МВС Інна Ящук також завітала до Одеського державного університету внутрішніх справ України, де разом із ректором університету Дмитром Швецем обговорили питання вдосконалення освітнього процесу та нові виклики, з якими стикається заклад вищої освіти в умовах воєнного часу.

Інна Ящук ознайомилася з умовами проживання курсантів, відвідала укриття, які повністю оснащені для проведення навчальних занять під час повітряних тривог.

Особливу увагу було приділено огляду матеріально-технічних можливостей університету. Серед них — новітній стрілецький тир, який використовується для підготовки курсантів до оперативного реагування на загрози, координації дій у команді та безпечного поводження зі зброєю в екстремальних умовах, клас домедичної підготовки, де навчають надавати першу допомогу, а також клас мінної безпеки, який забезпечує навчання курсантів правилам поводження з вибухонебезпечними предметами.


Департамент комунікації МВС України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux