Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Намагалися заволодіти 3,8 млн грн агрофірми: на Дніпропетровщині підозри отримали організатор та троє учасників фінансової оборудки
Опубліковано 09 серпня 2024 року о 11:00

З метою незаконного заволодіння майном та грошовими коштами приватної компанії в особливо великих розмірах, шахраї підробили низку документів, що свідчили про наявність у підприємства фіктивного боргу. За задумом зловмисників, агрофірма нібито виступала поручителем за борговими зобов’язаннями. Серед фігурантів — керівник адвокатського об’єднання, третейський суддя, адвокат та ще один учасник угруповання. Усім членам групи повідомлено підозри.

Завадили протиправним намірам «бізнесменів» оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області. Ділки розробляли та реалізовували шахрайську «схему» злочину протягом 2020-2023 років.

Організатором махінацій з майном виявився керівник одного з місцевих дніпровських адвокатських обʼєднань. Він залучив у спільники адвоката, третейського суддю та ще одну особу як виконавців злочину.

Відповідно до розробленого плану, ділки підготували ряд фіктивних документів, серед яких був договір позики між двома фізичними особами на загальну суму 3,8 млн грн. Поручителем фігуранти самовільно зробили директора агрофірми. Через неплатоспроможність позичальника, за планом, директор агропідприємства мав виплатити всю суму «заборгованих» коштів кредитору. Ним виявився один з учасників злочинної групи, який мав підтверджуючі документи з печатками та підписами третейського судді.

Поліцейські за силової підтримки спецпідрозділу КОРД провели обшуки за місцями проживання, в офісних приміщеннях та транспортних засобах фігурантів на території Дніпропетровської області. У ході слідчих дій вилучили мобільні телефони, сім картки, компʼютерну техніку, розписки та «чорнові» записи.

За результатами отриманих доказів керівнику адвокатського обʼєднання — організатору фінансової оборудки, — адвокату та третейському судді відповідно до рольової участі кожного повідомлено про підозру:

- ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 (Шахрайство);

- ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365-2 (Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги);

- ч. 3 ст. 28, ч. 3, 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Ще одному фігуранту підозру оголошено заочно. На даний час поліцейські вживають заходи для встановлення його місцезнаходження.

За скоєне учасникам оборудки загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна або без такої.

Заходи з викриття шахрайської схеми відбувалися за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури.

Департамент стратегічних розслідувань

Національна поліція України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux