Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Міграційна поліція блокувала схему незаконного виїзду з України чоловіків призовного віку на підставі підроблених документів
Опубліковано 08 листопада 2022 року о 09:30

Поліцейські викрили у м. Одеса підпільну друкарню, де виготовляли фальсифіковані довідки та посвідчення з висновками про непридатність потенційних призовників до проходження військової служби за станом здоров’я. Ці документи могли  використовуватися для перетину державного кордону України.


Задокументували злочинну діяльність оперативники Департаменту міграційної поліції та слідчі ГУНП в Київській області за процесуального керівництва прокуратури Київської області. Пошук потенційних клієнтів, реклама «послуг», обговорення розрахунків задля конспірації здійснювались виключно у спеціально створеному телеграм-каналі.

«Вартість одного пакету документів складала 65 тисяч гривень. До нього входили підроблені посвідчення військовозобов’язаного, довідка військово-лікарської комісії та довідка центру комплектування і соціальної підтримки, - розповів керівник Департаменту міграційної поліції Юрій Пархоменко. - Кошти надсилались на банківські картки, оформлені на підставних осіб, які так само залучались до відправлення документів. Кримінальний заробіток в окремі дні складав понад 130 тисяч гривень».

Зі слів очільника служби, при проведенні слідчо-оперативних заходів правоохоронці встановили місце розташування підпільної типографії та фотостудії, де виготовлення підроблених документів було поставлено на конвеєр. Забезпечував її роботу 27-річний місцевий житель, який мав відповідні навички цифрової обробки документів та їх підготовки.


Під час обшуку слідчі та оперативники вилучили оргтехніку з відповідним програмним забезпеченням, обладнання для адміністрування телеграм-каналу та принтери для високоякісного друку. Крім того, вилучено значну кількість цифрових файлів уже виготовлених довідок, 66 готових пакетів фальсифікованих документів. Також правоохоронці вилучили печатки та штампи центрів комплектування і соціальної підтримки, військо-лікарських комісій, дата-штампи щодо перетину кордону і записи розрахунків від клієнтів.

Керівника підпільної друкарні затримано в порядку ст. 208 КПК України, йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ознаками ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. За рішенням суду наступні кілька місяців чоловік перебуватиме під домашнім арештом. Санкція статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення на строк до семи років.

Тривають подальші слідчі дії, спрямовані на встановлення його можливих спільників та притягнення їх до кримінальної відповідальності.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux