Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Катували цивільних та одного вбили: слідчі поліції Харківщини повідомили військовослужбовцю рф про підозру
Опубліковано 25 червня 2024 року о 11:17

Під час тимчасової окупації села Гусарівка у 2022 році росіянин разом з іншими військовими рф затримував цивільних чоловіків, яких тримали у погребах у нелюдських умовах. Одного з затриманих він розстріляв зі стрілецької зброї під час допиту.

Під час досудового розслідування слідчі встановили особу військовослужбовця збройних сил рф, який обіймав посаду командира 7-го окремого гвардійського мотострілецького полку 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу та брав участь у вторгненні на територію України у складі російських окупаційних військ.

24 лютого 2022 року російські війська, у т.ч. військовослужбовці 7-го окремого гвардійського мотострілецького полку, перетнули російсько-український кордон та пішли у наступ на території Харківської області. Одночасно з веденням бойових дій на території Харківщини окупанти здійснювали блокування та тимчасове захоплення населених пунктів, облаштовували на автомобільних шляхах області блокпости.

На початку березня 2022 року росіяни увійшли на територію села Гусарівка Балаклійської громади Ізюмського району та взяли його під свій контроль.

На блокпосту командир полку разом з іншими військовослужбовцями рф із застосуванням фізичного насильства захопили трьох цивільних чоловіків 1998, 1977 та 1996 років народження. Під загрозою застосування вогнепальної зброї їх помістили до підвальних приміщень чи погребів. Тримали в нелюдських, непридатних для життя умовах близько тижня. Людям не давали достатньої кількості питної води та їжі. Справляти природні потреби чоловіки були змушені у тому ж приміщенні, де й утримувалися. В підвалі був пронизливий холод, а приміщення не мало опалення.

Ще одного затриманого на блокпосту чоловіка 1974 року народження окупанти вбили під час допиту. Близько години вони тримали його у підвалі. Потім вивели на вулицю та, застосовуючи погрози, почали випитувати інформацію щодо розташування особового складу та військової техніки ЗСУ. Потерпілого військові рф розстріляли зі стрілецької вогнепальної зброї.

Слідчим СУ ГУНП в Харківській області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено 40-річному росіянину про підозру у скоєнні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За скоєння злочинів підозрюваному загрожує до п'ятнадцяти років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Відділ комунікації поліції Харківської області












Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux