Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Головна мета – покарання винних у воєнних злочинах проти нашого народу», - слідчий Сумщини Андрій Марченко
Опубліковано 07 листопада 2023 року о 18:00

Правоохоронець з березня місяця працює у новоствореному відділі розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління Головного управління Національної поліції в Сумській області. За цей час він побачив багато звірств з боку держави-агресора, але впевнений, що кожен з тих, хто посягнув на територіальну цілісність України та права і свободи нашого народу, обов’язково буде покараний.

Розслідування воєнних злочинів справа не з легких, зазвичай це потребує багато часу через заочну процедуру розслідування, проте слідчі Нацполіції у взаємодії зі Службою безпеки України, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, Офісом Генерального прокурора, Державною прикордонною службою та іншими правоохоронними органами, а також місцевим самоврядуванням, невпинно працюють за даним напрямком. 

Звісно, з розслідуванням воєнних злочинів слідчі Сумщини зіткнулись після повномасштабного вторгнення рф на територію України, і відповідного досвіду не вистачало, адже такі справи потребують високого рівня спеціальних знань. Проте наразі кожен працівник відділу розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, вже набув необхідних навичок та продовжує їх вдосконалювати як під час досудового розслідування, так і на міжнародних тренінгах, що проводять наші партнери. 

«На місцях подій необхідно бути максимально уважним і зосередженим, щоб не упустити жодної деталі, адже їх сукупність і дозволяє нам в подальшому встановити зловмисників. Основним завданням на місцях обстрілів є визначення напрямку, з якого був здійснений удар. Окрім того, важливо зібрати залишки боєприпасів, за якими можливо встановити їх тип чи модель. Маючи таку інформацію та використовуючи можливості контррозвідки, ми встановлюємо війська, які чинили збройну агресію, а в подальшому і їх командирів, які віддавали злочинні накази», - розповідає Андрій.

З початку функціонування підрозділу, слідчі налагодили обмін інформацією та чітко розуміють, які органи яку інформацію мають, які бази даних і реєстри ведуть, і не втрачають час на її пошуки. Натомість збирають обширну доказову базу, аби довести винуватість російських військових у суді.  

«Жоден злочин військових рф не залишиться не покараним, саме для цього і був створений наш відділ. І хоча процедура досудового розслідування, повідомлення про підозру та вирок суду виноситься заочно, рано чи пізно зловмисники понесуть покарання. До того ж, кожна закінчена справа щодо воєнних злочинів стає вагомим внеском у встановленні справедливості у Міжнародному кримінальному суді», - зазначає поліцейський.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux