Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Знущався над незаконно ув’язненими цивільними херсонцями: слідчі поліції повідомили про підозру військовому рф
Опубліковано 03 червня 2024 року о 17:15

Злочинцем є 39-річний громадянин росії. Під час тимчасової окупації Херсона командування доручило йому керувати групою військовослужбовців військ національної гвардії рф. Фігурант та його підлеглі забезпечували утримування незаконно ув’язнених мирних херсонців у катівні, яку окупанти влаштували в захопленому ізоляторі тимчасового тримання обласного главку поліції. За скоєне зловмиснику загрожує до 12 років в’язниці.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, особу зловмисника та його причетність до вчинення воєнного злочину встановили оперативники управління карного розшуку:

«Поліцейські встановили, що на початку квітня 2022 року капітана 143 полку оперативного призначення 50 окремої бригади оперативного призначення військ рф назначили керувати групою військовослужбовців росгвардії. Фігурант і його підлеглі забезпечували режим незаконного ув’язнення осіб, поміщених до захопленого окупантами ізолятора тимчасового тримання обласного главку поліції. Наразі відомо про участь фігуранта у незаконному утримуванні щонайменше 68 мирних жителів, поміщених до катівні у період із квітня по червень 2022 року».

Під керівництвом «командира» військовослужбовці нацгвардії рф поміщали до камер незаконно затриманих громадян, де до них застосовувалося фізичне насильство. Потерпілих били по всьому тілу руками й ногами, гумовими кийками, прикладами від автоматів, а також катували, зокрема електричним струмом.

«Крім цього, фігурант та його підлеглі влаштували для ув’язнених цивільних режим, який був поєднаний з нелюдським поводженням. Так, потерпілих утримували у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах. Камери, до яких ув'язнювали херсонців, були переповнені, без належної системи вентиляції та непридатні для тривалого перебування людини. Потерпілим надавали їжу в обмеженій кількості та не більше одного разу на день, а інколи – один раз на декілька днів, що викликало страждання від голоду. Люди були позбавлені можливості виконувати гігієнічні процедури, також заборонялись прогулянки. Затриманим систематично погрожували позбавити їх життя або заподіяти тілесних ушкоджень. Ув’язнені не могли належним чином спати через відсутність необхідної кількості місць для відпочинку та були змушені слухати крики людей, які страждали від катувань. Водночас скаліченим херсонцям не надавалась медична допомога. Тобто ув’язнені перебували в умовах, які загрожували їх життю та здоров’ю», - повідомив правоохоронець.

Також зловмисник, принаймні двічі, особисто віддавав наказ підлеглим знущатися з ув'язнених. Так, у червні 2022 року за наказом «командира» росгвардійці змусили двох чоловіків відтискатися від підлоги. А коли фізично виснажені затримані вже не могли виконувати команду, то їх побили ногами.

«Наразі ми, за погодженням із Херсонською окружною прокуратурою, повідомили «капітанові» про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України – жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, вчинені за попередньою змовою групою осіб, а також віддання наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням. За скоєне йому загрожує позбавлення волі строком до дванадцяти років», - зазначив Ігор Дем’янюк.


Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux