Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Заволодів земельною ділянкою на узбережжі Дністровського лиману: правоохоронці Одещини повідомили про підозру сільському голові однієї з ОТГ
Опубліковано 25 січня 2024 року о 16:10

Під виглядом безоплатної приватизації чиновник оформив право приватної власності на землю на користь підконтрольної особи та намагався продати за 12 тисяч доларів. За скоєне правопорушнику загрожує до восьми років ув’язнення та конфіскація майна.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Одеській області спільно з оперативниками Управління СБУ в Одеській області встановили, що сільський голова, за попередньою змовою з іншими особами, вирішив у незаконний спосіб заволодіти правами на земельну ділянку площею 0,25 га ринковою ціною майже 186 тисяч гривень. Ділянка знаходиться на узбережжі Дністровського лиману в одному із сіл Білгород-Дністровського району і належить територіальній громаді. Метою зловмисника було за підробленими документами безоплатно приватизувати її та  продати.

Для цього на вільній від забудови землі він організував реєстрацію житлового будинку та господарських споруд і разом з землею оформив право приватної власності на підконтрольну особу. Крім того, щоб продати землю, одержану злочинним шляхом, чиновник змінив її координати на такі, які були вигідні покупцеві. Фактично «пересунув» у просторі, щоб на території опинилося озеро, а також додав обмеження у використанні у вигляді водоохоронної зони. Ціна такого майна була оцінена у 12 тисяч доларів.

На етапі оформлення договору купівлі-продажу від майбутнього покупця голова отримав завдаток розміром 115500 гривень. Втім, довести злочин до кінця їм завадили правоохоронці. Поліцейські вилучили правоустановчі документи на майно та інші речі, що підтверджують протиправні дії.

За результатами судових експертиз, достатньої кількості доказів, слідчі повідомили фігуранту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

- у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 191);

- у незакінченому замаху на розпорядження майном щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі вчинення правочину з таким майном, якщо ці діяння вчинені особою, яка знала, що таке майно прямо та повністю одержано злочинним шляхом, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 209).

Максимальне покарання за скоєне, передбачене санкціями вказаних статей, – позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Наразі поліцейські клопочуть про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Слідство триває. Встановлюються інші особи, причетні до цього злочину.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюють прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури та Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області.

Відділ комунікації поліції

 Одеської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux