Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Запоріжжя: поліцейські вивезли з-під обстрілів матір з двома дітьми
Опубліковано 14 квітня 2023 року о 18:36

Триває евакуація родин з неповнолітніми дітьми з прифронтових громад Запоріжжя. Тільки цього тижня до обласного центру поліцейські евакуаційні групи вивезли 4 родини з 8 діточками.

 У Пологівському районі Запоріжжя ситуація дедалі стає все більш напруженою – значно почастішали обстріли, ворог чи не щодня застосовує авіацію по мирному населенню. Інфраструктура знищена, люди тут – на межі виживання.

Питання щодо порятунку дітей – одне з найнагальніших для запорізької поліції. Евакуація населення в супроводі поліції велася від початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ, однак на сьогодні проблема виїзду малечі з-під обстрілів постала особливо гостро.

На жаль, не кожна родина наважується полишити оселю та їхати до більш безпечних місць.

«Доводиться вмовляти. Комусь потрібно 15 хвилин, щоб зважитися, а комусь -тиждень. І в кожного свої причини: хтось боїться, що в новому місці будуть гірші умови, хтось переживає за своє майно, - розповідає керівник поліції Оріхова Василь Заярський. – Ми вдаємося до всіх можливих аргументів, аби переконати батьків виїхати».

У квітні за ініціативи керівництва обласного главку поліції Запоріжжя та за підтримки обласної держадміністрації розпочали роботу дві евакуаційні групи в складі інспекторів ювенальної превенції, поліцейських психологів, ПОГівців та представників територіальних громад. Завдяки їхній активній роботі з населенням маємо перші позитивні результати – тільки з початку місяця за їхньою допомогою виїхали 27 родин, на вихованні яких 43 неповнолітніх.

Так, із села Новопавлівка у броньованій «капсулі» поліцейські вивезли молоду жінку та чотирьох її дітей. Найстаршій доньці 9 років, найменшій – 3. Їх поселили у безпечному місці, де створені належні побутові умови, а головне – тихо та є можливість навчатися, хоча найменшеньку Єву радує передусім, що можна дивитись мультики.

12-річна Даринка з цікавістю оглядала жовтогарячі захисний шолом та бронежилет, які їй довелося одягнути в дорогу. Її мама нарешті наважилась вивезти її та півторарічну сестричку з Оріхова. А за добу дівчинка похвалилася нашій знімальній групі, що вже познайомилася з новими подружками. Єдиний «мінус» - у новій оселі для них готують їжу, а вона ж має цілий блокнот рецептів і сама любить куховарити. Її мама Наталя зізнається: «Я трималася до останнього, але майже рік ми не можемо навіть спокійно виходити на вулицю, не те, що міцно спати. Це – ненормально!»

Поліцейські не полишають переселенців, навпаки – з’ясовують нагальні потреби та намагаються їх вирішувати. Доля жодної евакуйованої дитини не залишиться без уваги. Головне – зважитися на самопорятунок.

Евакуаційні заходи тривають на всій прифронтовій території області. З питань щодо евакуації та розміщення звертатися за номерами телефонів 102, 0502663167 або безпосередньо до територіальних підрозділів поліції та громад.


Відділ комунікації поліції Запорізької області

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux