Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
За хабарництво працівники територіальних управлінь захисту економіки затримали п’ятьох осіб
Опубліковано 18 травня 2018 року о 20:13

Посадовців різних структур були затримані у Дніпропетровській, Черкаській, Чернігівській та Донецькій областях. Загальна сума неправомірної вигоди, яку вимагали фігуранти, становить понад 57 тисяч гривень.


Серед затриманих оперативниками обласних управлінь захисту економіки осіб - заступник голови та член однієї з призовних комісій, посадовець структурного підрозділу Державного агентства водних ресурсів, спеціаліст відділу обласного управління Держгеокадастру та т.в.о. командира військової частини.


Так, у п’ятницю, 18 травня, оперативники управління захисту економіки в Дніпропетровській області спільно з військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону Південного регіону затримали заступника голови та члена призовної військової комісії одного з військових комісаріатів під час одержання ще однієї частини хабара у сумі 2500 тисячі гривень.
В межах кримінального провадження було встановлено, що за вирішення питання щодо надання відстрочки від призову на строкову військову службу до лав Збройних Сил України фігуранти одержували «винагороду».  Було задокументовано факт вимагання від громадянина 600 доларів США та 2500 гривень неправомірної вигоди. 


Під час проведення санкціонованого обшуку у службових кабінетах останніх вилучено «чорнові» записи, які  підтверджують численні факти їх протиправної діяльності.
На Черкащині працівники управління захисту економіки, Черкаського відділення поліції за процесуального керівництва Черкаської місцевої прокуратури задокументували протиправну діяльність посадової особи обласного підрозділу Державного агентства водних ресурсів. За безперешкодне надання дозволів на спеціальне водокористування посадовець вимагав 10 тисяч гривень неправомірної вигоди.
Фігуранта також було затримано 18 травня, у службовому кабінеті якого правоохоронці вилучили 4 тисячі гривень, отримані ним у якості чергового «траншу».


Крім того, цього дня, заходи по затриманню проводили і оперативники управління захисту економіки в Чернігівській області Нацполіції. Працівники підрозділу, слідчі Ніжинського відділу поліції під процесуальним керівництвом Ніжинської місцевої прокуратури затримали провідного спеціаліста відділу обласного управління Держгеокадастру. За видачу правовстановлюючих документів та копій технічних паспортів на земельні ділянки службовець вимагав та одержав 3 тисячі гривень.


На Донеччині у четвер, 17 травня, поліцейські затримали т.в.о. командира військової частини. З метою уникнення відповідальності за побиття підлеглих військових військовослужбовець намагався підкупити слідчого. 
Під час слідства було встановлено, що чоловік причетний до вчинення злочину, передбаченого ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) Кримінального кодексу України, а саме до побиття військовослужбовців.


Під час передачі 26 тисяч гривень хабара його затримали детективи слідчого управління ГУНП в Донецькій області, оперативники управління захисту економіки в Донецькій області Нацполіції та працівники військової прокуратури Маріупольського гарнізону.
Загальна сума неправомірної вигоди, яку одержали та пропонували затримані, сягає 43 тисяч гривень.
Фігурантам інкримінують вчинення злочинів, передбачених статтями 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. 
Санкція статті 368 ККУ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 10-ти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років, з конфіскацією майна, а статті 369 – позбавлення волі на строк від 4-х до 8-ми років з конфіскацією майна або без такої.

Наталія Калиновська,
Департамент захисту економіки
Національної поліції України
тел. довіри(098) 103-96-59
[email protected]


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux