Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Ювенальна поліцейська Валентина Лук’янець: «Я знаю майже всіх дітей на своїй території обслуговування і до кожного маю свій підхід»
Опубліковано 10 серпня 2024 року о 12:00

На посаді ювенала вона перебуває не так давно, з 2022 року, але встигла познайомитися і налагодити контакт з багатьма підопічними, які проживають у 25-ти селах Одеського району.

Валентина ще змалечку знала, які завдання виконують правоохоронці, наскільки у них відповідальна професія, адже її мати працює слідчою. Маючи гарний приклад для наслідування, над вибором фаху для себе вона думала недовго. Після закінчення школи вступила до Одеського державного університету внутрішніх справ, а здобувши спеціалізовану освіту, посіла посаду інспектора ювенальної превенції відділення поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 2.

Впродовж дня ювенальна поліцейська Валентина Лук’янець спільно з соціальними службами відвідує сімʼї з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах. У вечірній час вона відпрацьовує громадські місця, де полюбляють відпочивати підлітки. Ця робота проводиться для  попередження скоєння адміністративних та кримінальних правопорушень дітьми та відносно них.

Особливу увагу поліцейська приділяє дітям, які перебувають на обліку в поліції. Відвідує їх за місцем мешкання, перевіряє умови проживання та проводить бесіди як з хлопцями та дівчатами, так і з їхніми батьками або опікунами. Обов’язково залучає таку молодь до різних заходів задля здорового способу життя, налаштовуючи на позитивне мислення, прищеплюючи людські цінності, правосвідомість та патріотизм.

«Був у мене випадок з 14-річною дівчиною. Вона закохалася у хлопця. Батьки забороняли ці відносини, і донька почала агресивно поводитися щодо менших братів та сестер. Дорослі не знали, як дати їй ради, і врешті звернулися в поліцію по допомогу. Я проконсультувала батьків, поговорила з дівчиною щодо неприпустимості вчинення домашнього насильства, ми знайшли їй психолога, і повторних випадків агресії більше не виникало», - розповідає старший лейтенант поліції про роботу з молоддю.

Поліцейська зауважує, що непорозуміння між дітьми та батьками непоодинокі, і закликає дорослих більше приділяти уваги донькам та синам. Довірливі відносини з дітьми – це запорука їхньої стійкості у цьому житті.

«Нещодавно я мала справу з 12-річною дівчинкою, яка перебувала на дитячому майданчику під час комендантської години. Вона назвалася не своїм іменем і повідомила, що з Миколаєва, її батьки та бабуся померли, тому й поїхала з дому. Але після тривалих розмов дівчина зізналася, що цю історію вигадала, бо їй бракує уваги рідних. Я відвезла її додому і поговорила з батьками, пояснила, що треба більше займатися донькою, налагоджувати з нею теплі стосунки, яких їй не вистачає», - розповіла ювенальна поліцейська.

На особливому контролі у Валентини Лук’янець домашнє насильство. Якось вона отримала повідомлення від жінки про те, що її чоловік під час побутового конфлікту кидався до неї у бійку, а потім вигнав з донькою та сином з дому, жбурнувши їм у слід одяг. Розібравшись у ситуації, поліцейська склала відносно домашнього кривдника протокол за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та виписала терміновий заборонний припис, яким на певний час відсторонила чоловіка від дружини та дітей. Останнім же роз’яснила, як діяти у разі повторного вчинення домашнього насильства відносно них. Такі родини вона обов’язково бере під опіку.

«Мені легко знаходити підхід до своїх підопічних, адже вони мені не байдужі. І це головний секрет порозуміння. Наголошую на цьому. А ще підкреслюю, що діти – це скарби, втім виростити з них щасливих людей – непросте завдання для батьків. Саме тому створена наша служба, щоб підтримувати та допомагати», - сказала Валентина Лук’янець.

Одеське районне управління поліції № 2


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux