Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Виманили у чоловіка 250 тисяч доларів у криптовалюті: поліцейські викрили злочинну групу вимагачів
Опубліковано 02 вересня 2024 року о 13:30

Зловмисники представились правоохоронцями, залякали чоловіка кримінальною відповідальністю за вигаданий злочин, та змусили перерахувати на криптогаманець 10 млн грн у криптовалюті. Кіберполіцейські та працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції затримали фігурантів. Фігурантам оголосили підозру. Їм загрожує до 12 років вʼязниці.

У травні до поліції звернувся 20-річний засновник онлайн-бізнесу та повідомив, що невідомі чоловіки, представившись правоохоронцями, залякали його і змусили перерахувати 250 тисяч доларів у криптовалюті.

Оперативники внутрішньої безпеки та кіберполіції Нацполіції встановили, що четверо зловмисників, вирахувавши орієнтовний дохід підприємця, вирішили нажитися. Змовники представились правоохоронцями та висунули потерпілому вигадані звинувачення у співпраці з росією. Вони залякували чоловіка тривалим ув'язненням за сфабрикованою справою у державній зраді та запропонували «вирішити питання» за 250 тисяч доларів, обіцяючи закрити вигадану «справу».

Ділки змусили потерпілого передати вимагачам власні криптоактиви у сумі 250 тис. USDT, що в еквіваленті перевищує 10 млн грн. Того ж дня зловмисники обготівкували привласнені кошти за допомогою одного з обмінних сервісів.

Співробітники підрозділу внутрішньої безпеки та фахівці з кіберполіції ідентифікували вимагачів, які, як виявилось, не мали жодного відношення до правоохоронних структур.

Кіберполіцейські простежили рух криптоактививів від потерпілого до безпосередньо фігурантів і зафіксували цифрові докази протиправної діяльності.

Спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП у м. Києві під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури були встановлені особи чотирьох мешканців столиці та Київської області, та сплановано операцію з їхнього затримання.

Поліцейські провели на території м. Києва, Київської та Черкаської областей низку одночасних обшуків за місцями проживання і реєстрації аферистів і членів їхніх родин, а також у їхніх транспортних засобах.

Вилучені банківські картки, компʼютерну техніку, мобільні телефони, автомобілі преміум-класу, підробні посвідчення журналістів та членів громадських формувань з охорони порядку, амуніцію, готівкові кошти загальною сумою майже 7 тис. доларів і понад 63 тис. грн.

Поліцейські оголосили підозру за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі у суді вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Перевіряється їхня причетність до скоєння інших аналогічних злочинів. Проводяться слідчі дії з метою встановлення можливих спільників фігурантів. За результатами можлива додаткова кваліфікація.

Департамент комунікації 

Національної поліції України 

(за матеріалами Департаменту кіберполіції та ДВБ НПУ)





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux