Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Виготовляли сурогатний алкоголь та продавали під виглядом брендового: поліцейські викрили злочинну групу
Опубліковано 17 жовтня 2023 року о 13:00

Зловмисники організували міжрегіональну розгалужену підпільну мережу з виготовлення сурогату. Реалізовували неякісну продукцію через створений вебсайт, на якому, зокрема, розміщували рекламу щодо продажу нібито алкоголю відомих світових марок. В середньому щоденний виторг від продажу неякісних алкогольних напоїв становив до 200 тисяч гривень. 

Встановлено, що 34-річний чоловік організував потужний бізнес з виготовлення та продажу підробок брендового алкоголю. Йому допомагали в «розкрутці» комерційної справи двоє співорганізаторів злочину. Один з них відповідав за логістику, зокрема переміщення товару з цехів до складських приміщень, інший – опікувався «офісними» працівниками, які працювали з потенційними клієнтами.

Зокрема підпільні цехи функціонували на території столиці, а також у Київській, Сумській та Харківській областях.

Продаж спиртного здійснювався через спеціально створений сайт, на якому «адміністратори» розміщували рекламу щодо продажу алкоголю «світових брендів». Вони ж приймали замовлення від клієнтів та відправляли їм товар через поштові відділення. Кошти від продажу алкоголю отримували на банківські рахунки підставних осіб безпосередньо після отримання замовлення.

За матеріалами, зібраними оперативниками Департаменту карного розшуку Нацполіції, слідчі ГСУ розпочали кримінальне провадження за ч. 3, ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці провели оперативну закупку алкоголю. За результатами проведеної експертизи встановлено, що спиртні напої не відповідають Державним стандартам України та є непридатними до споживання.

Поліцейські провели 20 обшуків у складських приміщеннях та за місцями проживання організатора та членів злочинної групи, в результаті яких вилучили 2,8 тис. літрів сурогату, «чорнові» записи, звіти про переказ готівки, а також доручення на отримання грошових переказів, мобільні телефони тощо.

Вже встановлено, що в середньому щоденно зловмисники продавали сурогат на 200 тисяч гривень.

Слідчі дії тривають. Наразі вирішується питання про вручення підозри організатору та членам злочинної групи, а також накладення арешту на майно, вилучене у рамках кримінального провадження.

Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора.


Управління комунікації

Національної поліції України 

(за матеріалами Головного слідчого управління НПУ)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux