Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Впровадження політики «руского міра» та викрадення проукраїнських громадян: Нацполіція повідомила підозру 12 колаборантам
Опубліковано 15 вересня 2023 року о 10:00

Серед підозрюваних - керівники окупаційної влади та псевдополіції Нової Каховки. Зрадникам і колаборантам може загрожувати до 15-ти років позбавлення волі.

Зібрали якісну доказову базу причетності групи з числа цивільного населення та колишніх правоохоронців слідчі Головного слідчого управління, оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України спільно з СБУ та Офісом Генерального прокурора.

Як встановили поліцейські, фігуранти після початку повномасштабного вторгнення росії та тимчасової окупації частини Херсонської області перейшли на бік агресора та добровільно обійняли посади в окупаційній владі та «правоохоронних органах» Нової Каховки. Зокрема четверо громадян сіли в крісла «главы гражданско-военной администрации», «заместителя главы ГВА», «начальницы Центра гуманитарной помощи», «главы комитета

спасения за мир и порядок», а восьмеро правоохоронців присягнули на вірність ворогові та почали працювати у псевдополіції - керівна ланка «полиции Новой Каховки», «начальник ИВС», «участковые» та інші посади.

Ці «кремлівські маріонетки» організовували мітинги та паради, самі в них брали участь, пропагували ідеологію так званого «руского міра», залякуванням змушували місцевих людей використовувати символіку та переходити на гроші країни-агресора. Знімали пропагандистські ролики та розповсюджували їх на заборонених в Україні російських ресурсах.

Також встановлено, що фігуранти здавали патріотично налаштованих громадян України, які опинилися під окупацією, зокрема і очільників міст, фсб, російським військовим. Окрім того, за вказівкою керівників окупаційної влади псевдоправоохоронці викрадали та незаконно утримували патріотів.

14 вересня за результатами зібраних доказів про підозру у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, вчинених у складі організованої групи, повідомлено 12 особам залежно від участі у кримінальній діяльності:

- ч. 5 ст. 111-1, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність);

- ч. 3 ст. 28, ч. 6 ст. 111-1;

- ч. 7 ст. 111-1;

- ч. 1 ст. 111-2. (Пособництво державі-агресору);

- ч. 3 ст. 146, ч. 3 та 5 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Також правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями мешкання осіб, які можуть мати звʼязки з колаборантами.

Підозрюваним загрожувати до 15-ти років позбавлення волі.




Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux