Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Вітер – головний противник снайпера після ворога, а зброя – вірний друг», - спецпризначенець буковинської поліції
Опубліковано 01 жовтня 2024 року о 10:00

Виважений, стриманий, скрупульозний спецпризначенець Управління «Корпус оперативно-раптової дії» ГУНП в Чернівецькій області, на «ти» зі зброєю. У складі снайперської групи разом з колегою встановив рекорд серед кордівців за найдовший нічний постріл з гвинтівки 338 калібру на відстань 1850 метрів. Про підготовку до спецоперацій, найскладніші бойові завдання, а також те, як долати страх та довгі години очікування до моменту пострілу, який може навіть не відбутися, розповідає майор поліції.

Ми ніколи не побачимо його без «професійного гриму» та на «робочому місці» незамаскованим, а про кількість влучно вражених ним цілей не говорять вголос. Педагог за освітою, який жодного дня не працював за спеціальністю, присвятив своє життя службі в правоохоронних органах. 

Снайпери з підрозділів спецпризначення ГУНП в Чернівецькій області залучаються як до виконання поліцейських операцій, так і до бойових завдань на фронті. За плечима буковинського правоохоронця понад 21 рік служби у підрозділах спецпризначення поліції та десятки успішно виконаних завдань, однак про статистику вражених цілей говорити не прийнято. Спецпризначенець досі пам’ятає свій перший постріл і ті емоції, які він переживає щоразу, коли операція завершується успішно.

–    Завжди добре стріляв, а під час служби в підрозділі поліції спецпризначення постійно вдосконалював свої навички та опановував різні види озброєння. Щоби бути кращим у цій професії, треба мати спокійний характер, відмінну фізичну та вогневу підготовку, володіти математичним складом розуму, бути терпеливим та уважним до дрібниць, – говорить боєць.

Підготовка до виконання завдання – кропіткий та комплексний процес, який потребує не менше зусиль та вмінь, ніж сама операція. Вибір позиції, її маскування, а також маскування зброї, надточні розрахунки відповідно до погодних умов та географічного положення, налаштування оптичного прицілу - і це лише частина з того, що має виконати снайпер до моменту пострілу. 

– До початку будь-якої спецоперації варто готуватися ретельно з урахуванням безлічі нюансів, а від злагодженості дій снайперів, які працюють у парі, залежить успішність кінцевого результату. Стовідсоткова довіра до напарника не менш важлива. Коли відкриється «вікно» для пострілу, цією можливістю треба скористатися негайно.  Снайпер повинен нещадно ставитися до ворога, вміти абстрагуватися від подій і процесів, які можуть його відволікати, при цьому легко переносити голод, холод, біль, а також непомітно та швидко покидати позицію. І лише після підтвердження враження цілі операція вважається завершеною, – розповідає майор поліції.

У 2023 році снайперська група, до складу якої входило двоє буковинських спецпризначенців, встановила рекорд серед підрозділів КОРД, здійснивши нічний постріл з гвинтівки 338 калібру на відстань 1850 метрів. Тоді, перебуваючи на донецькому напрямку, наказ на враження цілі офіцери поліції отримали після 12-годинного очікування на позиції. 

–    О 5:00 ранку ворог знехтував своєю особистою безпекою і вийшов на відкриту ділянку місцевості між двома посадками. Ми скористалися їхньою помилкою та вдало відпрацювали ціль, – пригадує спецпризначенець.

Снайпер лиш тоді буде влучним стрільцем, коли матиме постійну практику та регулярні тренування. Саме тому левова частка часу у роботі снайпера приділяється відточуванню своєї майстерності. 

–    Кожен працівник спецпідрозділу, як то кажуть, підганяє зброю під себе, а снайпер це робить ще скрупульозніше, оскільки його мішені можуть бути замасковані. Вітер – головний противник снайпера після ворога, а зброя – вірний друг. Від початку війни поліцейські докладають максимум зусиль, щоб Україна якнайшвидше перемогла, і наші діти та батьки жили під мирним небом. Ми маємо фізично та морально бути готові до виконання будь-яких завдань, аби давати гідну відсіч противнику та сіяти серед нього лише страх! – зазначив снайпер буковинської поліції.


Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux