Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У Києві судитимуть членів організованого угруповання, які утримували в неволі десятки викрадених людей
Опубліковано 04 червня 2024 року о 13:00

Кіберполіцейські та слідчі Оболонського управління поліції Києва восени минулого року викрили учасників групи, які під виглядом центру реабілітації утримували осіб з алкогольною чи наркотичною залежністю проти їхньої волі. Досудове розслідування завершено, обвинувальний акт направлено до суду.

Незаконну діяльність так званого «реабілітаційного центру» для людей із наркотичною та алкогольною залежністю у листопаді 2023 року припинили співробітники кіберполіції та слідчі Оболонського управління поліції ГУНП у м. Києві за підтримки полку поліції особливого призначення ГУНП у місті Києві. Досудове розслідування здійснювалося за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури міста Києва.

Правоохоронці встановили, що «заклад» розташовувався у приватному секторі одного з районів Одеси та діяв із 2021 року. Організував злочинну діяльність 33-річний мешканець області. Для забезпечення роботи центру він створив підконтрольну юридичну особу та залучив своїх знайомих до протиправної діяльності.

Зловмисники створили вебсайт, через який приймали замовлення на примусове «лікування» залежних осіб. У «пацієнти» могли потрапити як нарко- та алкозалежні, так і особи, які з певних причин комусь «не догодили». Будь-який громадянин міг домовитися з організатором про поміщення людини в цей будинок. Замовник міг просто вказати дані людини та повідомити місце її перебування. Така послуга коштувала від 30 до 40 тисяч гривень, а щомісячний платіж за подальше утримання в центрі становив 20 тисяч гривень.

Після отримання грошей за людиною одразу виїжджали чоловіки спортивної статури, які примусово доставляли особу в Одесу, в тому числі погрожуючи зброєю. Вони могли вдиратися до помешкань жертв, видаючи себе за представників правоохоронних органів чи державних установ. Медичних довідок про стан здоров’я «клієнта» не вимагали, і серед персоналу центру не було медпрацівників, хоча про них зазначалося на сайті зловмисників.

Фігуранти утримували людей проти їхньої волі в умовах жорсткої ізоляції. Заборонялося покидати територію, самостійно пересуватися та користуватися мобільними телефонами. За порушення «правил перебування» застосовувалося психологічне та фізичне насильство. Зустрічі з рідними не дозволялися.

Поліцейські затримали організатора та двох його спільників під час чергової спроби викрадення людини. Провели обшуки у будинку з ґратами на вікнах та у приміщеннях фігурантів, вилучили лікарські печатки, підроблені посвідчення, травматичну зброю, бойову гранату, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, документацію, "чорнові" записи та готівку.

Загалом, у ході проведення спецоперації поліцейські звільнили 20 осіб, які утримувалися в неволі. Вони дали свідчення про їх викрадення, незаконне утримання та введення наркотичних засобів проти їхньої волі.

Слідчі Оболонського управління поліції ГУНП у м. Києві оголосили зловмисникам підозру у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі), ч. 1 ст. 162 (Порушення недоторканності житла), ч. 5 ст. 190 (Шахрайство), ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування завершено, обвинувальні акти стосовно організатора «реабілітаційного центру» та трьох його спільників направлено до суду. Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Департамент кіберполіції

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux