Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У Києві перед судом постануть члени наркоугруповання
Опубліковано 08 серпня 2023 року о 16:00

Троє жителів столиці займалися виготовленням та збутом амфетаміну та «Альфа-PVP». Вони ретельно маскували свою злочинну діяльність, використовуючи засоби конспірації та закриті канали зв’язку. Аби приховати «сліди», фігуранти навіть підпалили власну нарколабораторію, проте проведена експертиза вилученого обладнання підтвердила, що на ньому виготовляли заборонені речовини.

 У серпні минулого року оперативники Департаменту боротьби з наркозлочинністю спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції, працівниками військової інспекції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора України затримали 29-річного киянина на території Шевченківського району столиці, коли він перевозив велику партію психотропних речовин. (https://www.npu.gov.ua/news/natspolitsiya-zatrimali-kiyanina-z-partieyu-psikhotropiv-na-50-milyoniv-griven)

Тоді, під час огляду його автівки, правоохоронці виявили каністри та ємності, в яких знаходилися психотропи у сухому та рідкому стані. Крім того, встановлено, що психотропні речовини виготовлялись в одному зі столичних гаражів, де під час обшуку поліцейські виявили потужну нарколабораторію, оснащену сучасним обладнанням. За попередніми оцінками, це дозволяло виготовляти до 200 кг заборонених речовин в місяць.

В подальшому за результатами експертних досліджень вилученого підтвердилось, що у ємностях знаходилася психотропна речовина «Альфа-PVP» загальною вагою 22,5 кг. Орієнтована вартість вилучених заборонених речовин за цінами «чорного» ринку перевищувала 50 мільйонів гривень.

Чоловікові повідомили про підозру та обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Проте після апеляції, зміни запобіжного заходу та внесення застави фігурант наприкінці минулого року вийшов на волю і разом зі своїми спільниками продовжив займатися протиправною діяльністю.

Тоді правоохоронці встановили ще двох його спільників та продовжили документування їхньої протиправної діяльності. Ними виявилися 30-річний організатор «наркобізнесу» та 26-річний приятель, який виступав його «правою» рукою. Він відповідав за збут уже готового «товару», а у разі відсутності лідера контролював роботу нарколабораторії. За безпосереднє виготовлення амфетаміну та «Альфа-PVP» відповідав 29-річний раніше затриманий «хімік-лаборант», який добре володів знаннями синтезу хімічних сполук.

Правоохоронці встановили місце розташування нарколабораторії, яку зловмисники розмістили у приватному будинку одного із сіл Київської області. В подальшому викрили розташування ще однієї нарколабораторії у будинку на Вінниччині. Аби приховати «сліди», фігуранти підпалили лабораторію, а самі тимчасово припинили злочинну діяльність. Проте проведена експертиза вилученого обладнання підтвердила, що на ньому дійсно виготовляли заборонені речовини, зокрема було виявлено залишки амфетаміну та «Альфа-PVP».

Наприкінці квітня цього року, (https://www.npu.gov.ua/news/natspolitsiia-vykryla-u-stolytsi-stiike-narkouhrupovannia) зібравши необхідну доказову базу, правоохоронці провели спецоперацію, у результаті якої затримали всіх членів наркоугруповання. Під час серії санкціонованих обшуків вилучили 3,5 кг «Альфа-PVP», майже 400 літрів прекурсорів та лабораторне обладнання. Також вилучено два автомобілі представницького класу, які фігуранти використовували у своїй злочинній діяльності. Орієнтовна вартість вилучених наркотиків становить понад сім мільйонів гривень.

Слідчі повідомили чоловікам про підозру за низкою статей Кримінального кодексу України:

ч. 3 ст. 28 – вчинення кримінального правопорушення організованою групою за попередньою змовою з розподілом функцій учасників групи;

ч. 3 ст. 307 – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів;

ч. 3 ст. 311 – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів вчинені організованою групою або в особливо великих розмірах;

ч. 3 ст. 313 – викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням за попередньою змовою групою осіб;

ч. 2 ст. 317 – організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів вчинені повторно або з корисливих мотивів, або групою осіб.

Усім учасникам наркоугруповання Печерський районний суд м. Києва змінив запобіжні заходи на безальтернативне тримання під вартою. За вчинене їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, а обвинувальний акт скеровано до Шевченківського районного суду м. Києва для розгляду по суті.


 

Департамент боротьби з наркозлочинністю

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux