Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Створили понад 100 фішингових сайтів: в Україні судитимуть злочинне угруповання, яке ошукувало іноземців
Опубліковано 21 червня 2024 року о 14:00

Зловмисники отримували дані про банківські картки громадян ЄС та привласнили понад 2,5 млн грн. Шахрайську діяльність кіберполіцейські та слідчі Нацполіції припинили в рамках міжнародної поліцейської операції. Наразі розслідування завершено і обвинувальний акт направлено до суду.

Навесні 2023 року кіберполіцейські спільно з Головним відділом контррозвідувального захисту інтересів держави в інформаційній сфері СБУ в Харківській області та слідчими Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора, у співпраці з правоохоронцями Чехії викрили учасників міжнародного злочинного угруповання.

Частина фігурантів, які проживають на території України, створили фішингові сайти, орієнтовані на європейських користувачів. На вебресурсах пропонували різні товари за цінами нижче ринкових. Дані банківських карт, які клієнти вказували на таких ресурсах для оплати замовлень, автоматично ставали відомі зловмисникам. Надалі вони привласнювали гроші з рахунків жертв.

До роботи в call-центрах у Вінниці та у Львові зловмисники залучили операторів, задача яких полягала у переконанні клієнтів здійснити покупки.

Правоохоронці провели понад 30 обшуків у оселях фігурантів, їхніх автомобілях та за місцями розташування call-центрів. Вилучено мобільні телефони, SIM-картки та комп’ютерну техніку, які використовувалися у протиправній діяльності.

В рамках розслідування в Україні було затримано та обрано запобіжні заходи двом організаторам шахрайської схеми та виконавцю. Також на території Євросоюзу затримано ще 10 учасників злочинної групи.

В рамках розслідування слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України довели спричинення понад 2,5 млн грн збитків десяткам потерпілих, серед яких – громадяни Чехії. У червні 2024 року поліцейські завершили досудове розслідування.

Стосовно трьох учасників угруповання правоохоронці направили до суду обвинувальний акт за ч. ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального Кодексу України. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Матеріали щодо потерпілих з Польщі, Франції, Іспанії, Португалії та інших країн Європи виділено в окреме кримінальне провадження. Тривають слідчі дії з метою документування інших епізодів злочинної діяльності та встановлення можливих спільників обвинувачених.


Департамент кіберполіції

Національної поліції України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux