Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Спецпризначенця рф судитимуть за сексуальне рабство: слідчі поліції Херсонщини завершили досудове розслідування
Опубліковано 01 жовтня 2024 року о 14:25

Під час окупації правобережної частини Херсонського району військовий країни-агресора полонив жительку одного з населених пунктів Станіславської територіальної громади. Він піддавав жінку сексуальному насильству, обмежував її пересування, примушував до хатньої роботи, а за непокору бив або утримував у підвалі. Поліцейські встановили особу зловмисника та повідомили йому заочно про підозру у вчиненні воєнного злочину. Наразі досудове розслідування завершене та обвинувальний акт щодо підозрюваного скерований на розгляд суду. За невимовно жорстоке поводження з цивільною йому загрожує 12 років ув’язнення.

Під час фіксації фактів воєнних злочинів військових рф поліцейські Херсонщини встановили, що представник армії країни-агресора у вересні 2022 року силоміць посадив до свого автомобіля жительку одного з населених пунктів Станіславської територіальної громади. Окупант відвіз її до будинку, в якому на той час проживав. Там військовий рф примусив жінку роздягнутися і зґвалтував, після чого відпустив потерпілу додому.

Однак за кілька днів росіянин приїхав до місця її проживання й знов забрав жінку до себе. Цього разу він її утримував вже більше місяця. Протягом цього часу окупант систематично ґвалтував викрадену, забороняв їй виходити з будинку, примушував вести хатню роботу. Крім цього, російський зловмисник одного дня виштовхав жінку з автомобіля під час руху. В результаті вона отримала численні забої та перелом ключиці. Також у разі непокори окупант бив її або ж зачиняв у льосі. Незадовго до деокупації населеного пункту російський військовий залишив будинок і потерпіла змогла піти з місця утримання.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, вжитими заходами оперативники управління карного розшуку обласного главку поліції встановили особу фігуранта. Ним виявився 37-річний громадянин російської федерації з Черкеська. На момент вчинення злочину він був військовослужбовцем 25-го окремого гвардійського полку спеціального призначення зс рф.

Злочинні дії спецпризначенця слідчі кваліфікували як нелюдське поводження та заподіяння фізичного болю потерпілій, ув’язнення та утримання її в антисанітарних умовах у непристосованому місці з метою примусу до виконання робіт, застосування щодо неї сексуального насильства та сексуального рабства. Тож фігуранту заочно було повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Наразі необхідна доказова база зібрана в повному обсязі та досудове розслідування завершене. Нині обвинувальний акт щодо військового рф затверджений обласною прокуратурою та скерований на розгляд суду. Йому загрожує позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux