Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчий запорізької поліції Вячеслав Шморгун – про роботу у деокупованій Бучі та окупацію рідного Бердянська
Опубліковано 17 серпня 2024 року о 12:25

25-річний поліцейський разом із колегами з інших областей країни проводить слідчі дії на території Київської області, яка була під тимчасовою окупацією на початку повномасштабного вторгнення. Поліцейський знає, що правильно зібрані докази свавілля російських злочинців матимуть перспективу в міжнародних судах, тому виконує службові завдання особливо ретельно.

Вячеслав Шморгун народився та виріс в «серці Азова» - затишному Бердянську. Після завершення навчання у відомчому виші служив рідному місту в Бердянському районному відділі поліції та будував плани на майбутнє.

24 лютого, як і всі українці, він намагався усвідомити страшну звістку, а 27 лютого російські війська вже вдерлися до Бердянська.

Про зруйнований окупантами уклад життя та окупацію свого міста слідчий говорить з особливим болем:

«Разом з іншими жителями Бердянська я прокинувся ніби в іншій реальності – жорстокій, страшній та несправедливій. Однак на той момент ще не здогадувався, що і домівка, і місто невдовзі стануть для мене недоступними. На якомусь адреналіні після потужних вибухів додатково створені патрулі контролювали правопорядок на території міста та району. Завдяки посиленому режиму служби до повної окупації території поліція не допустила вчинення мародерства та інших злочинів».

Попри насування важкої техніки та великої кількості живої сили ворога, бердянські поліцейські, ризикуючи власними життями та свободою, не покинули місць несення служби. Правоохоронці переодягнулися в цивільне вбрання та продовжили допомагати людям, уникаючи зустрічей із «визволителями».

У такому режимі, потай від окупантів, вдалося пропрацювати декілька тижнів. У місті були відсутні газ та зв'язок, виникла нестача продуктів, готівки, медикаментів та пального. Кожен поліцейський допомагав людям чим міг, не залишали без уваги жодного звернення. За можливості, передавали до Запоріжжя інформацію про пересування колон, розташування російських блокпостів, місця скупчення солдат і їхнє озброєння. Потім окупанти викрили таємно організований штаб, працювати далі стало неможливо.

Невдовзі надійшов наказ про вихід особового складу до обласного центру. 6 квітня родині слідчих Вячеслава та Анжеліки Шморгун вдалося проїхати 13 російських блокпостів і дістатися Запоріжжя. Найсуворіші перевірки були від представників так званої днр, де представники незаконних збройних формувань ледь не кожному погрожували розправою, відбирали майно.

Вже наступного дня, вдихнувши вільне повітря, вони приступили до роботи в обласному центрі.

Спочатку Вячеслав ніс службу на одному із блокпостів, через який відбувалась евакуація жителів Гуляйпільської громади.

«Перевіряючи автомобілі, ми намагалися заспокоїти наляканих людей та вказували їм, куди в першу чергу треба звертатись за допомогою, - розповідає поліцейський. - Потім була ротація до Комишувахи, де навчився документувати наслідки ворожих обстрілів. У той період навіть довелося охороняти військовополонених, яких наші бійці взяли біля Малої Токмачки».

У квітні 2024 року Вячеслава Шморгуна відрядили на Київщину - до Бучі, звільненої від загарбників наприкінці березня 2022 року. Деокупована Буча для усього світу стала першим наймасштабнішим свідоцтвом жорстоких звірств росіян.

«Місто було в окупації 28 днів. Викрадення, тортури, зґвалтування, мародерство та вбивства цивільних, у тому числі й дітей — не повний перелік того, що там чинили росіяни. Від дня звільнення минуло вже понад два роки, а там ще й досі є над чим працювати», - розповідає слідчий.

З-поміж усіх воєнних злочинів його найбільше вразили жорстокі вбивства. Свідки тих подій розповідають, що перед тим, як позбавити життя молоду дівчину, російські солдати тривалий час ґвалтували її, а стріляючи у літню жінку, цинічно цікавилися, чи страшно їй. Вони застрелили чоловіка з інвалідністю, який на вимогу не міг вийти з автомобіля через стан здоров’я. Окупанти не мають ані жалю, ані співчуття.

Безліч допитів, слідчих експериментів, оглядів місць подій та вивчення відеозаписів дозволило правоохоронцям отримати величезний масив інформації про підрозділи збройних сил рф, які захопили Бучу. На цей час вдалось ідентифікувати понад тисячу російських солдат, які вдерлися на нашу землю та вчиняли звірства. Поліцейські ретельно документують воєнні злочини окупантів для Міжнародного кримінального суду.

«Впевнений, що Україна вистоїть та переможе путінську імперію. Досвід, отриманий під час роботи в Бучі, стане в нагоді на інших звільнених територіях, а всі зібрані докази будуть безапеляційними для Гааги», - переконливо стверджує Вячеслав Шморгун.

Відділ комунікації поліції Запорізької області

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux