Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі поліції Херсонщини повідомили місцевій жительці про підозру в колабораціонізмі та державній зраді
Опубліковано 20 жовтня 2023 року о 16:57

Слідчі обласного главку поліції за оперативного супроводження працівників обласного управління стратегічних розслідувань та за процесуального керівництва обласної прокуратури задокументували причетність 51-річної жительки Херсона до вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. За свою злочинну діяльність фігурантка може отримати довічне ув’язнення.

Як розповів начальник відділу слідчого управління поліції Херсонщини Олег Мальчевський, оперативники УСР, в тому числі із використанням можливостей аналітиків обласного главку, встановили особу жінки, яка підтримала окупацію Херсонщини та почала співпрацювати з ворогом. Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що 51-річна фігурантка вирішила висунути свою кандидатуру для участі в незаконних виборах. Так, протягом березня–вересня 2022 року фігурантка взяла участь у так званому попередньому голосуванні по «кандидатах у депутати» для подальшої участі у «виборах депутатів законодавчих зборів» від партії «єдина росія» на тимчасово окупованій території Херсонської області.

З метою здобуття «депутатського статусу» зловмисниця на території окупованих м. Нова Каховка, Голопристанського та Генічеського районів Херсонської області взяла участь у так званих «передвиборних турах», під час яких проводила незаконну та протиправну агітаційну роботу серед місцевих мешканців, закликала їх адаптуватися до порядків та законів рф, популяризувала окупаційну владу шляхом анонсування виділення гуманітарної допомоги, вирішення житлово-побутових проблем місцевого населення, зобов’язувала жителів отримати паспорт громадянина рф для участі в так званих «виборах» та закликала голосувати за неї. Також псевдодепутатка розповсюджувала аналогічні наративи, активно виступаючи в окупаційних засобах масової інформації. Наслідком незаконних та протиправних дій фігурантки стало її обрання лідеркою у так званому попередньому голосуванні по «кандидатах у депутати» для подальшої участі у «виборах депутатів законодавчих зборів» від партії «єдина росія» на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Слідчі обласного главку поліції кваліфікували протиправні дії зловмисниці за ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» та ч. 2 ст. 111 «Державна зрада» Кримінального кодексу України. Нині їй заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України. Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснюється представниками обласної прокуратури. Підозрюваній загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічного позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux