Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі Нацполіції взяли участь у конференції щодо впровадження інституту судового медсестринства в Україні
Опубліковано 22 липня 2024 року о 15:00

Судово-медичні сестри — це дипломовані медичні працівниці, які допомагають постраждалим від гендерно зумовленого насильства і супроводжують їх на всіх стадіях досудового розслідування та медичної й психологічної реабілітації. Такий інститут успішно діє з 1992 року в Сполучених Штатах Америки і надає допомогу пацієнтам з гострими та довготривалими наслідками, враховуючи потреби правосуддя.

Про актуальність та особливості роботи судово-медичних сестер йшлося на конференції «Оцінки системи реагування на випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства в Україні», яка відбулась в польському місті Краків за сприяння посольства США в Україні та за підтримки Міжнародної асоціації судових медсестер.

Українську сторону представляли фахівчині Асоціації експертів з протидії гендерно зумовленому насильству, Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» та інших українських громадських організацій, які спеціалізуються на запобіганні та протидії насильству. Серед учасників державних органів влади- співробітники Міністерства внутрішніх справ та Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора та Національної поліції та державних медичних закладів.

Національну поліцію України на заході представляла начальниця управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Головного слідчого управління Христина Подиряко. Під час свого виступу вона окреслила основні напрями, за якими рухаються слідчі поліції в розслідуванні фактів сексуального насильства в умовах збройного конфлікту і поділилася позитивними результатами з встановлення воєнних злочинців у таких кримінальних провадженнях. Так, в більш ніж 40% розслідуваних слідчими Нацполіції провадженнях щодо сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом злочинці ідентифіковані і їм повідомлено про підозру.

На пленарних засіданнях та сесіях конференції піднімалися та обговорювалися нагальні та важливі для сьогодення теми: сексуальне насильство, пов’язане з війною, міжнародна та гуманітарна система реагування на такі міжнародні злочини. У цьому ж контексті розглядалися питання функціонування системи охорони здоров’я та судово-медичної експертизи, соціальної підтримки, надання інших послуг постраждалим від сексуального та гендерно зумовленого насильства в Україні та інші теми. В ході круглих столів відбулись активні дискусії за участі представників всіх правоохоронних органів.

Наприкінці конференції учасники заходу поділилися своїм баченням можливостей для покращення системи реагування на випадки насильства в Україні в умовах триваючої збройної агресії рф. В результаті, було прийнято рішення опрацювати можливості впровадження в Україні інституту судового медсестринства українською стороною, взявши за основу модель такого ж інституту, який сьогодні діє в США.

За матеріалами Головного слідчого управління 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux