Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі Нацполіції викрили групу осіб у незаконному використанні гуманітарної допомоги
Опубліковано 18 серпня 2023 року о 16:45

Товариство підписало договір з Міністерством оборони України, згідно з яким зобов’язалося поставити мільйон продуктових наборів для військових ЗСУ. Підприємство ввезло пайки на територію України як гуманітарну допомогу. Втім замовник повернув набори підряднику, оскільки ті не відповідали зазначеним у договорі вимогам. Представники підприємства не лише не повернули отримані кошти за товар державі, а й почали його розпродувати. 

Встановлено, що Міністерство оборони України уклало договір з товариством щодо придбання продуктових наборів для  військовослужбовців Збройних сил України. Відповідно до умов договору підрядник мав упродовж 10 днів, з моменту здійснення 100-відсоткової передоплати, поставити замовнику мільйон наборів на загальну суму 430 мільйонів гривень.

Упродовж місяця товариство ввезло на митну територію України комплекти продуктових наборів, які були визнані товарами гуманітарної допомоги під час безпосереднього проходження митного огляду та подання представниками цього Товариства контролюючим органам відповідних декларацій про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою.

Далі представники товариства здійснили часткове постачання вказаних наборів Збройним силам України, а більшу частину розвантажили на складі у місті Черкаси.

Однак представники оборонного відомства відмовились приймати товар, оскільки продуктові набори не відповідали вимогам ЗСУ, зокрема у пайку були відсутні засоби для підігріву його в польових умовах, також він був вегетаріанським. Він продукція була одразу повернута підприємству. Водночас компанія кошти за пайки не повернула. Натомість зловмисники почали продавати гуманітарну допомогу, а кошти витрачати на власні потреби.

У ході досудового розслідування слідчі Управління розслідування корупційних злочинів ГСУ Нацполіції задокументували злочинну діяльність групи осіб. 

Поліцейські провели 12 санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів та складських приміщень на території Одеської, Черкаської та Дніпропетровської областей. Правоохоронці вилучили речові докази, які вказують на злочинну діяльність зловмисників. 

Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво у кримінальному проваджені здійснює Офіс Генерального прокурора. Оперативне супроводження - за співробітниками СБУ.

Слідчі дії тривають. Наразі встановлюється повне коло осіб, які можуть бути причетні до вказаної злочинної діяльності.


За матеріалами Головного слідчого управління 

Національної поліції України 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux