Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Росіяни перетворили Авдіївку на місто-привид – поліцейський із Донеччини Іван Гак
Опубліковано 11 липня 2023 року о 14:20

Російські обстріли по місту не припиняються, тож інфраструктура практично знищена. Поліцейські чим можуть допомагають місцевим жителям: обладнали пічку, пробурили свердловину для води, привезли генератор та налаштували Starlink. Люди, які не покидають свої помешкання, вірять: скоро українські війська виженуть окупантів із території України. 

Іван Гак у складі добровольчого батальйону боронив країну у 2014 році. Уже понад сім років він несе службу у прифронтовій Авдіївці. Під обстрілами він рятує людей, допомагає місцевим евакуюватися, документує воєнні злочини військових рф. Для тих, хто залишився у понівеченому війною місті, організував гуманітарний штаб. Він - єдиний поліцейський, який перебуває в місті в режимі 24/7.

Службу в правоохоронних органах Іван розпочав у Старобільському районі. Він обслуговував територію прикордонної застави. У серпні 2014 року, коли росіяни перейшли кордон застави, він приєднався до прикордонників та разом з ними намагався зупинити ворога. Однак згодом правоохоронцям довелося прориватися до Маріуполя в повному оточенні.

Для проходження служби в Авдіївці Іван прибув у січні 2016 року. Поліцейський зізнається, що працювати в прифронтовому містечку завжди було нелегко. І хоча він немісцевий, утім полюбив це місто.

Не залишив місто старший сержант поліції і після повномасштабного вторгнення. Зараз він - єдиний поліцейський, який постійно перебуває в Авдіївці. Його колеги прибувають у місто на добові чергування.

«Населений пункт знаходиться на лінії вогню, тут обстріли ніколи не припиняються, буває, що по 14 ракет прилітає, і це лише на одне маленьке містечко. Будинки складаються, немов іграшкові. Тільки чуєш, що починає шипіти, все - одразу потрібно ховатися».

Поліцейському нерідко доводиться рятувати людей під шквальними обстрілами:

«У багатоповерхівку, що стоїть поряд із відділом поліції, прилетіла ракета. Я знав, що там проживають двоє пенсіонерів, одні на весь під’їзд. Кинувся до розтрощеного будинку. Літні люди дивом вижили».

Із квітучого міста Авдіївка почала перетворюватися на руїни. Люди, які до цього не хотіли покидати свої помешкання, почали звертатися до помічника оперативного чергового за допомогою в евакуації.

«Я з’ясовував, хто хоче виїхати. Евакуацію здійснював поліцейський екіпаж «Білий Янгол». Сім’ї з дітьми евакуйовували першими – вони в пріоритеті. Ще у 2017 році містечко процвітало, ремонтували дороги, відбудували будинок культури, завод працював. Зараз – це місто-привид, але тут досі залишаються люди, які потребують підтримки та допомоги».

Відтак для містян поліцейський облаштував гуманітарний штаб. Тут пробурили свердловину, поставили камін та пічку. Є генератор і Starlink: люди приходять зарядити мобільні телефони і поспілкуватися з рідними по відеозв’язку.

«Як би не було важко, ми переможемо, бо ми на своїй землі, окупантам тут не місце. Мені часто сниться, що я захожу до себе в дім і вже знаю, що ми перемогли, що ми вже вигнали ворога. І воно так буде».


Управління комунікації

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux