Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Правоохоронці затримали в Києві учасників ОЗУ, до якого входили колишні та діючі поліцейські
Опубліковано 18 травня 2018 року о 15:35

Правоохоронці встановили, що злочинне угрупування, підконтрольне одному з кримінальних «авторитетів», вчиняло тяжкі та особливо тяжкі злочини на території столиці та прилеглого регіону. Спільниками банди виявились окремі діючі та колишні працівники поліції.

За сприяння керівництва Національної поліції, під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури ГПУ, працівники Департаменту внутрішньої безпеки НПУ, карного розшуку поліції Києва, спецпідрозділу КОРД та внутрішньої безпеки СБУ провели спецоперацію по затриманню головних фігурантів злочинної організації.

Встановлено, що банда діяла у Києві та на Київщині під контролем одного з впливових кримінальних «авторитетів». Стійке ієрархічне об’єднання мало чіткий розподіл ролей, функцій та діяло із залученням чималої кількості учасників. Банда була скоординована на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Банда діяла за сприянням надійних та впливових зав’язків у владних структурах, в тому числі – у правоохоронних. Зокрема, Департаментом внутрішньої безпеки НПУ задокументовано низку злочинів, які були вчинені учасниками банди та окремими співробітниками кримінального блоку поліції Київщини.

Так, приміром, до цих поліцейських звернувся за допомогою чоловік, у якого злочинці вимагали чималу суму грошей, погрожуючи фізичною розправою. Однак замість очікуваних дій, співробітники поліції самі висловили погрози та залякування потерпілому. Вони змусили його переписати на підставну особу власний позашляховик, у якості відкупу.

У іншому випадку спільники за вигаданими підставами, сфабрикувавши матеріали кримінального провадження, відібрали у мешканця Київської області «BMW X-6» та 20 тисяч доларів США.

Правоохоронці встановили, що на рахунку членів ОЗУ – низка тяжких злочинів. Відтак матеріали, зібрані завдяки спільним діям оперативників ДВБ НПУ та карного розшуку столичної поліції, були скеровані до Головної військової прокуратури ГПУ. Слідчими ГВП ГПУ за викритими фактами було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 186 (Грабіж), ч. 3 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 4 ст. 189 (Вимагання), ч. 1 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство), ч. 1 ст. 256 (Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності), ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину злочинною організацією) ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 4 ст. 187 (Розбій), ч. 5 ст. 185 (Крадіжка), ч. 4 ст. 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

Після ретельної організації та підготовки оперативних заходів бійці відділу швидкого реагування та працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції, оперативники карного розшуку ГУНП у м. Києві, працівники внутрішньої безпеки СБУ, бійці КОРДу, під процесуальним керівництвом ГВП ГПУ, провели спецоперацію по одночасному затриманню зловмисників. Зокрема, шістьох найбільш активних фігурантів банди, двох діючих співробітників поліції та їхнього колишнього начальника, які працювали спільно з криміналітетом.

Під час санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили незареєстровану зброю та набої до неї (один зі зловмисників під час затримання викинув з вікна свого помешкання барсетку з пістолетом, готовим до стрільби). Крім того, вилучено наркотичні речовини, кошти у різній валюті та автомобілі VIP-класу, на яких пересувалися учасники ЗО. У затриманих поліцейських вилучили 2,5 тисячі доларів США, майже 10 тисяч гривень, трекери, телефони та державні номерні знаки з чужих автівок.

На теперішній час затриманим оголошено підозру, зокрема співробітникам поліції – за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) та ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації) Кримінального кодексу України. Суд відправив усіх учасників банди під варту на 60 діб, без права внесення застави.

Також під час слідства правоохоронці перевірятимуть учасників банди та осіб, причетних до діяльності цього злочинного угрупування, на можливу причетність до інших злочинів.

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux