Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Позбавили волі, щоб отримати 600 000 грн: у Запоріжжі поліцейські затримали шістьох учасників злочинного угруповання
Опубліковано 27 вересня 2024 року о 11:00

Зловмисники вимагали гроші з чоловіка, який займається криптовалютою. Щоб змусити потерпілого віддати кошти, вони спершу викрали його разом з братом, а потім вдерлися до його будинку та винесли звідти майна на 100 000 гривень. Затриманим слідчі оголосили підозру за незаконне позбавлення волі, вимагання та грабіж. Їм загрожує до 12 років в’язниці.

Учасники злочинного угруповання входили до складу банди місцевого кримінального авторитета, діяльність якої раніше знешкодили поліцейські. Молодики також спеціалізувалися на вимаганні та майнових злочинах й наразі перебувають під вартою.

Влітку цього року члени групи отримали інформацію про місцевого чоловіка - криптовалютника. Впродовж кількох днів вони спостерігали за ним біля відділення банку, куди чоловік приїжджав для зняття готівки. Щоб не привертати увагу, зловмисники постійно змінювали «постових» та місця паркування автомобілів.

Зібравши достатньо інформації про пересування потерпілого, учасники групи вирішили діяти. Вони дочекались, коли  чоловік разом з братом вийшов із банку, оточили їх, побили та силоміць посадили в автомобіль. Нападники одягнули їм на голови поліетиленові пакети та вивезли обох до приватного будинку у селищі на околиці Запоріжжя. Погрожуючи фізичною розправою, фігуранти вимагали віддати 600 000 грн.

Не отримавши бажаного, зловмисники вдерлися до помешкання одного з потерпілих, звідки забрали гроші, золоті прикраси, а також комп’ютерну та побутову техніку на понад 100 000 гривень.

Через деякий час фігуранти привезли викрадених братів до середмістя Запоріжжя. Там вони наказали їм йти вздовж вулиці не обертаючись, а самі втекли.

Одразу після звернення потерпілих до поліції, оперативники Управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області та слідчі слідчого управління ГУНП в Запорізькій області встановили причетних до злочину осіб. Правоохоронці з’ясували, що наступного дня після викрадення зловмисники повертали викрадену побутову техніку в магазин, аби отримати готівку.

25 вересня за силової підтримки спецпідрозділу ДСР правоохоронці затримали шістьох учасників злочинної групи в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Під час проведення обшуків за місцями проживання та в транспортних засобах фігурантів поліцейські вилучили дерев’яні бити, помпову рушницю з набоями, автомати та пістолети, GPS-трекери, рації, оптичний приціл, димові шашки, ножі. Крім того, вилучено банківські картки, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, авто, на якому безпосередньо перевозили потерпілих, та «чорнові» записи.

За процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя усім затриманим слідчі повідомили про підозру за низкою статей Кримінального кодексу України, залежно від ролі кожного у скоєнні злочину:

- ч. 2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини);

- ч. 4 ст. 186 (Грабіж);

- ч. 4 ст. 189 (Вимагання).

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Підозрюваним загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна.

Поліцейські перевіряють затриманих на причетність до вчинення аналогічних злочинів на території Запорізької області. Досудове слідство триває.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux