Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейські відправили на лаву підсудних організатора та двох учасників злочинної групи, які під прикриттям сурогатного материнства продавали немовлят за кордон
Опубліковано 03 жовтня 2024 року о 12:45

Нагадаємо, масштабну злочинну схему торгівлі немовлятами ліквідували у серпні минулого року слідчі Оболонського управління поліції спільно зі співробітниками Служби безпеки України за оперативного супроводження співробітників Державної прикордонної служби України за процесуального керівництва Київської міської та Оболонської окружної прокуратур.

Тоді правоохоронці з’ясували, що організаторами цієї схеми виявились двоє директорів приватних клінік у Києві та Харкові. Останні залучили до «бізнесу» перекладачів, адвокатів, медичних працівників, менеджерів й надавали послуги іноземцям щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій в галузі сурогатного материнства із грубими порушеннями діючого законодавства. 

Зокрема, спільники налагодили схему культивування ембріонів людини, підсадки ембріонів сурогатним матерям шляхом їх експлуатації та введення в оману та подальшої реєстрації новонароджених дітей в державних органах з метою їх вивезення іноземцями за кордон.

На роль сурогатних матерів фігуранти активно вербували жінок, обіцяючи їм швидке вирішення фінансових проблем та вводячи їх в оману стосовно батьків, в інтересах яких вони виношували дітей. Медичний персонал, залучений до схеми, проводив процедури штучного запліднення та фальшував медичну документацію. Адвокат, який був учасником злочинної організації, займався оформленням документів в органах РАЦС та здійснював супровід замовників (іноземців) та сурогатних матерів де останні себе позиціонували як пару такою не будучи. Після народження дитини жінка за участі перекладача, передавала дитину іноземцю (замовнику) та через декілька днів учасники злочинної організації змушували потерпілу проводити реєстрацію народженої нею дитини з метою подальшого оформлення документів щодо вивезення іноземцем - замовником дитини за кордон.

Правоохоронці встановили, що вартість «послуг» з продажу дитини для іноземних «батьків» становила від 50 до 70 тисяч євро. При цьому, жінкам-сурогатним матерям обіцяли суму в рази меншу – близько 8-10 тисяч євро, яку виплачував замовник. Крім того, з сурогатними матерями не укладалось будь – яких документів передбачених Сімейним кодексом в частині надання послуг сурогатного материнства, а саме: договір сурогатного материнства який підписується з однієї сторони подружжям з іншої сурогатною матір’ю.

Слідчі Оболонського УП за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури міста Києва повідомили про підозру усім 12 фігурантам організованої злочинної групи за низкою статей Кримінального кодексу:

  • ч. 4 ст. 28 - вчинення кримінального правопорушення організованою групою осіб;

  • ч. 3 ст. 149 - торгівля людьми;

  • ч. 1, ч. 2 ст. 255 - створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній.  

Двоє менеджерів та адвокат уже отримали вироки суду, їх засуджено до 5 років позбавлення волі із встановленням іспитового терміну на 3 роки. Четверо інших співучасників наразі перебувають у міжнародному розшуку та стосовно ще двох учасників злочинної організації обвинувальні акти скеровано до суду для розгляду.

Відтак, слідчі скерували обвинувальні акти до суду щодо 53-річного директора столичної клініки, 43-річної заступниці директора приватної клініки у Харкові, а також 44-річної перекладачки. Фігурантам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Києва



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux