Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейські повідомили про підозру дружині одного з ватажків днр, яка разом з ним викрадала та катувала людей на окупованих територіях
Опубліковано 03 жовтня 2024 року о 17:00

Чоловік підозрюваної разом з іншими озброєними бойовиками днр захопив адмінбудівлю Горлівського міського управління МВС в Донецькій області, де облаштували катівню. Фігурантка брала участь у незаконному затриманні місцевого населення: саме за її вказівкою вʼязнів били, залякували і катували, щоб отримати інформацію або грошову винагороду за звільнення із катівень.

Після захоплення проросійськими бойовиками Горлівки в 2014 році жінка була наділена владними повноваженнями і мала змогу віддавати обов’язкові до виконання накази учасникам терористичної організації «днр». В травні 2014 року бойовики на чолі з фігуранткою затримали п’ятнадцятьох цивільних, які займались розповсюдженням газети «Сторінка Здоров’я» і рекламували продукцію біологічно активних добавок по всій території України, зокрема і на території Донецької області. 

Розуміючи, що перед нею цивільні, які не мають зброї і не беруть участі у збройному конфлікті, фігурантка наказала схопити їх та відвезти в підвали катівні, облаштованої в приміщенні захопленого Горлівського МУ ГУМВС.

Там їм звʼязали руки пластиковими монтажними стяжками, наділи на голову поліетиленові пакети, роздягли до нижньої білизни, поставили на коліна і утримували в цьому положенні. Таким чином керівниця бандитів намагалася деморалізувати утриманих і вибити з них зізнання в належності до «Правого сектору». Щоб отримати неправдиві зізнання, звʼязаних і роздягнених потерпілих з поліетиленовими пакетами на головах били кулаками, ногами, кийками та прикладами від автоматичної зброї по обличчю, руках, ногах й тулубу. Встановлено, що фігурантка не тільки віддавала накази на побиття та імітацію розстрілу потерпілих, а й била їх особисто. 

Протримавши цивільних більше тижня в катівні і не вибивши з них жодної корисної інформації, бойовики днр під її керівництвом почали вимагати і отримали в керівництва компанії, в якій працювали потерпілі, 15 тисяч доларів за їх визволення, після чого їх відпустили.

Оперативники кримінальної поліції встановили особу і місцеперебування фігурантки — наразі вона переховується в Криму.

Слідчі Нацполіції зібрали достатньо доказів, щоб повідомити їй про підозру за порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального Кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років.                                      

Процесуальне керівництво в провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора.

За матеріалами Головного слідчого управління 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux