Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейські Буковини припинили діяльність злочинної групи шахраїв, які під приводом працевлаштування оформляли кредити на громадян
Опубліковано 20 червня 2024 року о 10:35

Поліцейські встановили, що учасники злочинної групи вчинили 45 фактів привласнення офіційних документів громадян з усієї території України та незаконно використали їх для вчинення майже 250 шахрайств відносно юридичних осіб, що здійснюють фінансову діяльність. Наразі організатору та двом спільникам ОЗГ слідчі поліції повідомили про підозру у вчиненні низки злочинів.

Оперативники обласного управління карного розшуку спільно з колегами із Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури знешкодили функціонування ОЗГ.

Нагадаємо: що минулого року поліцейські викрили аферистів, які заволоділи чужим майном шляхом обману, вчиненого з використанням електронно-обчислювальної техніки. Правоохоронці провели комплекс оперативних заходів, за результатами яких встановили всіх фігурантів злочинного угруповання.

Організував злочинну схему незаконного збагачення шахрайським шляхом 29-річний житель Києва. Залучивши до своєї діяльності ще двох спільниць, віком 21 та 29 років.

Поліцейські з’ясували, що діяльність ОЗГ була спрямована на введення в оману та зловживання  довірою громадян, з метою заволодіння їхніми офіційними документами, особистими даними, для оформлення договорів позики.

Зловмисники в одній соціальній мережі розміщували оголошення про віддалену роботу. Під час переписки шахраї розповідали потенційним жертвам умови заробітку та входили в довіру для отримання конфіденційної інформації. Щоб заволодіти прихильність та довіру, «роботодавці» за кожне користування картковим рахунком платили громадянам по 500 гривень.

Надалі аферисти отримали копії документів, а саме паспорт, індивідуальний код платника податків та інші персональні дані жертв, а також схиляли до введення комбінацій на мобільному телефоні, які блокували номер телефону. Провівши ці маніпуляції, шахраї отримували доступ до онлайн-банкінгу потерпілих та оформляли кредити на їхнє ім’я.

Наразі слідчі поліції повідомили фігурантам про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

- ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 357 (Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження);

- ч. 3 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 182 (Порушення недоторканності приватного життя);

- ч. 2, 3 ст. 27 (Види співучасників), ч. 4 ст. 190 (в редакції до 11.08.2023) (Шахрайство);

- ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Слідство триває.

Відділ комунікації 

поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux