Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейська з Харківщини отримала нагороду на щорічному конкурсі Міжнародної асоціації жінок-поліцейських (IAWP)
Опубліковано 13 травня 2024 року о 08:30

Інспектор слідчого відділу Куп'янського районного відділу поліції ГУНП в Харківській області Марія Яценко була визнана переможцем у номінації «Хоробрість».


Багатодітна мама Марія Яценко не боїться працювати в одному з найнебезпечніших районів Харківської області та виконує свої обов’язки під ворожими обстрілами, які не вщухають ні на день.

Марія Яценко народилася у Харкові. 23 роки служби у поліції вона присвятила слідству, де пройшла шлях від молодшого лейтенанта до підполковника поліції. Війну поліцейська зустріла у рідному місті. Разом зі своїми трьома дітьми вони оселилися у підвалі будинку.

«Як почалися авіанальоти на місто, постало питання, треба було негайно убезпечити дітей для того, аби я могла далі працювати. На початку березня нам дозволило керівництво евакуювати родини. 3 березня я вивезла всю свою родину до міста Дніпро. Це був єдиний напрямок, на якому не було заторів. Вже в дорозі вирішували питання, де вони будуть жити. На щастя, знайшлися знайомі, які сказали, що можна залишитись у них». 

Тоді у Харкові майже всі мешканці постійно знаходилися в укриттях, не працювали магазини, почалися проблеми з продуктами. Родичі Марії з Дніпра завантажили її машину ліками, харчами, кормом для тварин. Все це вона привезла харків’янам. Допомога землякам тоді стала для поліцейської щоденною справою. До неї звертались знайомі, друзі, сторонні люди – вона всім намагалася допомогти.

«Місто здавалося порожнім. Але приїздиш в якийсь будинок, кличеш 5-6 людей, а до тебе приходять ще 50. І ось їх ставало все більше, більше, більше. Так було, поки не запрацювали магазини, налагодилося життя. Кожен робив все, що міг - знаходили їжу, підтримували один одного. Дуже багато лишилося людей похилого віку. Були й ті, яких треба було вивозити з міста». 

Найбільш хвилюючою для поліцейської стала евакуація недоношеного немовляти, яке народилося за кілька днів до вторгнення росіян. Мати з дитинкою без світла та води знаходились у підвалі пологового будинку в Індустріальному районі. 

«До мене звернулась жінка, яка просила про допомогу. Лікарі сказали всім якомога швидше виїздити, тож молода мати була у розпачі. Я сказала їй по змозі знайти дитяче крісло і вона його знайшла. Коли я побачила цю дитину, вона була як лялька. Їй було 5 тижнів, вона важила трохи більше півтора кілограма. Це така крихітка, яку взагалі не можна було навіть пристебнути до дитячого крісла. Я все боялася, що десь ми зараз влетимо в якусь яму, переживала, щоб встигнути до комендантської години. Я так ніколи взагалі не возила дітей. Все завершилося добре, тож молода мама потім писала, скидала фотографії дитинки».

Поліцейська вивезла дитину та матір до міста Нікополь, де в неї мешкала родина.

Після деокупації у вересні 2022 року Харківської області, зокрема Куп'янського району, Марія тимчасово обійняла посаду начальника слідчого відділення у підрозділі поліції в селищі Великий Бурлук. Задача правоохоронців полягала у реєстрації заяв, повідомлень місцевих мешканців, які постраждали внаслідок військової агресії рф. 

«Зокрема, це були люди, які потрапили до катівень, у яких російські військовослужбовці відібрали майно. Наша задача була максимально провести слідчі дії та направити ці провадження за підслідністю до СБУ». 

Також, надавалась допомога місцевим мешканцям у побутових питаннях, які могли в них виникнути, оскільки в деокупованих селах не було взагалі світла, зв'язку, опалення, їжі. Поліцейські самостійно вивозили потерпілих, які потрапляли під обстріли та були поранені. 

«Навіть швидка медична допомога не могла дістатися до цих потерпілих, і сам начальник підрозділу вивозив поранених. Працювали в такому режимі спільно з військовими». 

Марія безпосередньо брала участь в ексгумації тіл з місця масового поховання в Ізюмі. Вона проводила огляд могил, вилучала тіла, оглядала їх. 

Останні вісім місяців поліцейська працює в Куп’янському районному відділі поліції. Вона займається зниклими безвісти за особливих обставин, розшуком та притягненням до відповідальності колаборантів. 

Марія Яценко завжди в найгарячіших місцях Харківщини, де хоробро виконує поліцейські завдання. Її не лякають ані обстріли, ані величезні обсяги роботи, бо вірить, що перемога за Україною. 


Відділ комунікації поліції 

Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux