Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Організували масштабну шахрайську схему для привласнення комерційних вантажів: київські поліцейські викрили злочинну групу
Опубліковано 03 лютого 2023 року о 10:30

Відповідно до «схеми», ділки надавили логістичні послуги. Проте товар прямував не до отримувача, а до так званих «відстійників», де його перепаковували для подальшого збуту. 

Викрили шахрайську схему та її учасників співробітники управління стратегічних розслідувань в місті Києві, слідчого управління столичної поліції спільно з Департаментами кримінального розшуку та кримінального аналізу Нацполіції та Київської міської прокуратури.

За даними слідства, організував незаконну діяльність мешканець Київської області. За вказівками організатора інші учасники підшукували підставних осіб, на яких оформляли фірми з надання логістичних послуг та вантажні транспортні засоби. Для отримання позитивних відгуків від замовників та певного рейтингу добропорядності вони здійснювали перевезення незначних партій товару.

Крім того, задля приховування своїх злочинних намірів фігуранти оформлювали на роботу водіїв із початковим рівнем досвіду у сфері міжнародних вантажних перевезень. Вони за замовленням міжнародних компаній забирали вантаж у виробників для доставлення до пункту призначення. Надалі водіям зловмисники повідомляли, що у них начебто виникли проблеми з документами для виїзду за кордон. Відтак їм вказували місце, куди вони мають припаркувати авто до розв'язання питання по суті. За вказівкою організатора ключі від транспортних засобів передавалися одному з учасників злочинної групи.

Надалі вантажівки фігуранти переганяли до так званих «відстійників». Через деякий час товар розвантажували на спеціально орендованих складах, перепаковували та продавали під іншими торговельними марками як на території України, так і за її межами.

У ході слідства поліцейські задокументували факт збуту ділками 5 тонн солодковершкового масла вартістю 800 000 грн, яким вони заволоділи шахрайським способом.

Співробітники управлінь стратегічних розслідувань в місті Києві та Рівненської області, слідчого управління столичної поліції, управління карного розшуку поліції в Черкаській області, Департаментами кримінального розшуку та кримінального аналізу Нацполіції за силової підтримки спецпризначенців ДСР та поліції особливого призначення Рівненщини провели 34 санкціоновані обшуки за місцями мешкання та у транспортних засобах фігурантів, у складських приміщеннях. Вилучили 3 тонни масла, 2 тонни сиру, 2 тонни горіхів, орієнтовною вартістю понад 1,5 млн грн, а також «чорнові» записи.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури одному з учасників шахрайської схеми повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Після проведення ряду процесуальних заходів буде оголошено підозру іншим учасникам угруповання.

За шахрайство, вчинене організованою групою, фігурантам може загрожувати позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Департамент стратегічних розслідувань

 Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux