Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Організовувала навчальний процес за стандартами країни-агресора: слідчі поліції Херсонщини повідомили колаборантці про підозру
Опубліковано 21 вересня 2024 року о 12:30

Під час окупації Херсона 42-річна місцева жителька добровільно погодилася співпрацювати з загарбниками. Фігурантка стала «завідувачем кафедри» одного із факультетів захопленого окупантами навчального закладу. Нині їй заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності. Жінці загрожує три роки ув’язнення.

Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, інформацію про причетність жінки до вчинення злочину проти основ національної безпеки України отримали оперативники обласних управлінь СБУ та стратегічних розслідувань. Так, правоохоронці встановили, що після окупації обласного центру незаконно створена місцева влада захопила Херсонський національний університет. На його базі окупанти створили «государствєнноє бюджєтноє образоватєльноє учрєждєніє висшєго образованія хєрсонской області «хєрсонскій тєхнічєскій унівєрсітєт»». У липні 2022 року фігурантка погодилася на пропозицію окупантів працювати в незаконно створеному закладі.

Жінку призначили на посаду «завідувача кафедри» дизайну у псевдоуніверситеті. Фігурантка «керувала» роботою кафедри за стандартами освіти країни-агресора. Так, у новому навчальному році вона організувала здійснення освітнього процесу виключно російською мовою та особисто викладала мовою загарбників навчальні дисципліни на кафедрі. Цим забезпечила безпосереднє включення студентів у навчальний процес, організований за освітніми стандартами російської федерації.

Крім цього, відповідно до вимог посади, фігурантка забезпечувала виконання навчальних планів та робочих програм, а також здійснювала контроль за якістю викладання навчальних дисциплін, навчально-методичною та науковою діяльністю викладачів кафедри у відповідності до державних освітніх стандартів рф. Після деокупації Херсона та переміщення технічної бази захопленого українського університету до Генічеська, псевдозавідувачка продовжила свою протиправну діяльність.

Слідчі кваліфікували протиправні дії фігурантки за ч. 3 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти. Нині за погодженням із обласною прокуратурою зловмисниці заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України. Підозрюваній може загрожувати позбавлення волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux