Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Оперативники Нацполіції викрили дилерів, які налагодили постачання прекурсорів організаторам нарколабораторій
Опубліковано 27 грудня 2022 року о 11:00

Серед пропонованої ділками продукції – різноманітне лабораторне обладнання та всі види прекурсорів і реактивів, необхідних для синтезу наркотичних засобів і психотропних речовин. Для постійних клієнтів зловмисники заздалегідь готували спеціальні «конструктори» з набором необхідних інгредієнтів, які пропонували на власних Інтернет-платформах. Наразі діяльність Інтернет-сайтів заблоковано, а слідчі нададуть правову оцінку діям фігурантів у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст. 311 Кримінального кодексу України.

Викрили зловмисників оперативники Департаменту боротьби з наркозлочинністю (ДБН) спільно з Департаментом кіберполіції, кримінального аналізу та слідчими Оболонського управління поліції Києва за підтримки оперативних служб Нацполіції та за процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури.

На порушників оперативники ДБН «вийшли» у результаті відпрацювання діяльності утримувача метадонової нарколабораторії з Київщини, якого поліцейські викрили влітку цього року. Тоді поліцейські вилучили у фігуранта кілограм готового метадону, 15 кг метадону на завершальному етапі синтезу, понад кілограм амфетаміну, понад 100 л різноманітних прекурсорів та лабораторне обладнання.

Встановлюючи канали постачання прекурсорів, правоохоронці з’ясували, що зловмисник замовляв усі необідні інгредієнти та обладнання на одному із сайтів. Також було встановлено, що утримувачі Інтернет-ресурсу знаходяться у Києві та під прикриттям легальної діяльності продавали інгредієнти, хімічні реактиви, лабораторне обладнання та прекурсори іншим утримувачам нарколабораторій, діяльність яких поліцейські припинили раніше.

Надалі, у результаті ряду слідчих експериментів, було встановлено, що для «лаборантів» ділки заздалегідь готували спеціальні «конструктори» – хімічні набори, до складу яких входили прекурсори та лабораторне обладнання, необхідне для виготовлення наркотиків чи психотропів. Ці «конструктори» утримувачі нарколабораторій могли без проблем придбати на їхньому сайті, заздалегідь оплативши товар.

Зібравши необхідну доказову базу, поліцейські провели ряд санкціонованих обшуків, у результаті яких вилучили різні прекурсори та електронні носії інформації.

Все вилучене скеровано на проведення експертного дослідження.

За вказаним фактом слідчими Оболонського управління поліції Києва розслідується кримінальне провадження, розпочате за ч. 2 ст. 311 Кримінального кодексу України - це незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів.

Наразі діяльність Інтернет-ресурсів заблоковано, остаточна правова кваліфікація дій зловмисників буде надана після надходження результатів експертиз.


Департамент боротьби з наркозлочинністю

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux