Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Наркотрафік до двох колоній та за кордон: на Прикарпатті слідчі оголосили підозри 10 учасникам угруповання
Опубліковано 03 жовтня 2024 року о 12:00

Правоохоронці встановили, що до функціонування злочинної групи причетний «смотрящий» за відділенням Коломийської виправної колонії, увʼязнені двох установ виконання покарань, а також ті, хто перебував на волі. Фігурантам загрожує покарання до десяти років з конфіскацією майна.

Перекрили канал постачання наркотичних речовин до Коломийської виправної колонії та Івано-Франківської установи виконання покарань оперативники управління стратегічних розслідувань в Івано-Франківській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції. Організував наркотрафік 37-річний так званий «смотрящий» за відділенням колонії, який наразі у її стінах відбуває чотирирічне покарання за скоєння смертельного ДТП. 

Він залучив до протиправної діяльності кількох утриманців установи та осіб з волі. Усі члени злочинної групи відповідали за ввірений їм напрямок та чітко діяли за встановленими організаторами наркотрафіку інструкціями, які надходили телефоном. 

Отримавши за ґратами замовлення на заборонений товар, ув’язнені організовували його онлайн закупівлю на підставних осіб через анонімні акаунти у месенджерах та знеособлені номери. Закуплений товар надходив до місцевого поштового відділення, де його отримували пособники з волі. Ділки також купували  нарковмісні речовини у місцевих збувачів. 

Після отримання замовлення, зловмисники маскували наркотичні речовини у продуктах харчування, одязі, засобах гігієни та передавали засудженим розфасовані «посилки» через КПП або проносили їх до виправних установ безпосередньо «на собі». Надалі учасники наркотрафіку збували «товар» серед засуджених. 

Один із наркодилерів залучив до протиправної діяльності власну матір, яка відповідала за облік фінансових надходжень від збуту наркотичних речовин. Також до її обовʼязків входило збереження так званого «общаку» на особистій банківській картці. На час проведення слідчих дій баланс карткового рахунку «злодійських коштів» становив 270 тисяч гривень. 

Значна частина прибутків від «наркобізнесу» йшла на поповнення «общаку», решта — розподілялася між учасниками угруповання відповідно до участі кожного з них.

Також фігуранти налагодили контрабанду нарковмісних пігулок за кордон. Так, в одному з епізодів правоохоронці задокументували оформлення міжнародного поштового відправлення з «товаром» від одного з учасників угруповання до Сполучених Штатів Америки. Заборонені речовини загальною масою 360 г були замасковані в банці будівельної шпаклівки.

Правоохоронці за силової підтримки роти поліції особливого призначення ГУНП в Івано-Франківській області провели 28 обшуків у камерах засуджених та за місцями проживання фігурантів. У ході заходів вилучили майже 100 пігулок нарковмісних речовин, шприци та пластикові банки з наркотичною речовиною, електронні ваги, стартовий пістолет та набої до нього, 48 мобільних телефонів, банківські картки, компʼютерну техніку, поштові накладні, «бухгалтерію» та «чорнові» записи. 

На підставі зібраних доказів 10 фігурантам — трьом засудженим, двом продавцям наркотичних речовин та пʼятьом особам з волі — слідчі повідомили про підозру за ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. 

За скоєне учасникам угруповання може загрожувати до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 240 000 гривень кожному. Вирішується питання щодо притягнення до відповідальності інших учасників угруповання, а також додаткової кваліфікації дій підозрюваних осіб. Досудове розслідування триває.

Заходи з викриття наркотрафіку відбувалися за участі співробітників СБУ в Івано-Франківській області, працівників оперативних відділів державних установ «Коломийська виправна колонія» та «Івано-Франківська УВП» за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux