Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Волині поліцейські викрили злочинну групу в шахрайствах під час купівлі-продажу товарів
Опубліковано 01 грудня 2023 року о 15:30

До складу угруповання входили особи, що перебувають в місцях обмеження волі, зокрема уродженці росії та білорусі та мешканці Житомирської області. Щоб викликати довіру у продавців товарів, ділки представлялися військовослужбовцями. «Працювали» за кількома «схемами», на яких заробляли до 200 тис. грн. 

 Як встановили співробітники управління стратегічних розслідувань у Волинській області та слідчі слідчого управління обласної поліції, організатор злочинної групи підшукував оголошення про продаж різноманітних товарів, здебільшого комп’ютерної техніки. Інші учасники виконували ролі покупців. Спілкувалися з продавцями щодо вартості, умов доставки, способів оплати та, між іншим, згадували про те, що вони військові. Працювали за кількома «схемами».

Одна з них - отримання продукції кур’єром та розрахунок онлайн. Такі вимоги були обумовлені тим, що один із фігурантів виконував роль кур’єра, а квитанції підробляли та надсилали потерпілим в месенджери. Відсутність коштів на картці пояснювалась тимчасовими технічними несправностями самої платіжної системи. Товар просили віддати псевдокур'єру без очікування зарахування коштів.

Інша «схема» - відправка товару поштою з використанням послуги «післяплата». Фігуранти просили зазначати дані отримувача, а не відправника. Це дозволяло їм самостійно керувати рухом поштового відправлення та змінювати умови доставки, вид оплати та в подальшому забирати товар з поштового відділення.

Після отримання товару учасники злочинної групи одразу припиняли будь-яке спілкування з потерпілими. Отриману комп’ютерну та іншу оргтехніку, відносили до ломбардів, а кошти розподіляли між собою. За попередніми даними, щомісяця ділки отримували до 200 тис. грн.

У ході слідства поліцейські встановили усіх учасників злочинної групи шахраїв. Це особи, які наразі перебувають в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства (ПТПІ) – уродженці росії та білорусі, а також мешканці Житомирської області.

30 листопада правоохоронці за силової підтримки спецпідрозділу патрульної поліції ТОР провели обшуки на території Волинського ПТПІ, за місцями проживання фігурантів та в ломбардах. Наразі організатора та його двох спільників затримано у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Їм повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Продовжуються подальші слідчі дії для притягнення інших членів угруповання до відповідальності.

Процесуальне керівництво здійснює Ківерцівський відділ Луцької окружної прокуратури.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux