Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Максим Цуцкірідзе зустрівся з керівницею команди з розслідування воєнних злочинів моріння голодом та міжнародними експертами з прав людини
Опубліковано 14 вересня 2024 року о 09:30

Перший заступник Голови Національної поліції України — начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе провів робочу зустріч з керівницею команди з розслідування воєнних злочинів моріння голодом Катріоною Холмс та міжнародними експертами Global Rights Compliance.

Керівник відомства подякував представницям організації за проведені для слідчих поліції навчальні курси та тренінги з міжнародного гуманітарного права та особливостей розслідувань воєнних злочинів, а також розповів про актуальні потреби слідства.

«З перших годин повномасштабного вторгнення слідчим Нацполіції довелося переорієнтувати свою роботу та взяти на себе не властиві до цього функції з документування та розслідування воєнних злочинів. На третьому році війни вони вже набули стільки досвіду, що й самі проводять тренінги, однак ми все ще маємо здобувати нові знання й навички відповідно реалій сьогодення. Наприклад, нещодавно в Україні ратифікували Римський статут і наші фахівці потребують розʼяснень застосування цих норм» — наголосив Максим Цуцкірідзе.

Ще один актуальний для навчання напрям — використання новітньої техніки, яку поліцейським надають міжнародні партнери. В тому числі — приладів швидкісного встановлення ДНК та лазерних 3D-сканерів для дистанційного огляду місць бойових дій та терактів, які рятують життя співробітників, адже росіяни повторно обстрілюють свої цілі, коли на місце подій приїздять поліцейські, рятувальники й швидка.

Окрім використання іноземних технологій, поліцейські розробляють і застосовують українські технології. Так, фахівці Нацполіції розробили Міжвідомчу інформаційну систему «Воєнний злочин», куди оцифровують і вносять всі факти скоєння воєнних злочинів та докази, виявлені під час військової агресії рф. 

Як розповів Перший заступник начальника Головного слідчого управління Сергій Пантелєєв, наразі цю систему планують доповнити системою порівняння голосу. Вона призначена для накопичення аудіо та відео файлів з метою ідентифікації та порівняння голосу людей між собою. Це дозволить їх ототожнювати та виявляти причетних до вчинення воєнних злочинів під час російської воєнної агресії.

Своєю чергою, керівниця команди з розслідування воєнних злочинів моріння голодом Катріона Холмс та експерти Global Rights Compliance поділилися з поліцейськими результатами своїх досліджень воєнних злочинів росіян на Півдні та Сході України.

На завершення, учасники окреслили наступні кроки майбутньої співпраці, які полягатимуть в обміні актуальною інформацією результатів досліджень воєнних злочинів росіян.

За матеріалами Головного слідчого управління НПУ



 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux