Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція повідомила про підозру ще одному учаснику міжнародної шахрайської схеми, які заробляли до 10 млн євро щомісяця
Опубліковано 25 червня 2021 року о 13:18

Від діяльності злочинної організації постраждали громадяни Німеччини, Австрії, Швейцарії та інших країни.

Масштабну міжнародну злочинну схему заволодіння коштами фізичних осіб викрили у грудні минулого року. Серед її учасників були громадяни України та іноземці. Аби заволодіти коштами, зловмисники спеціально створили вебресурси, за допомогою яких проводилися удавані операції з купівлі-продажу різних активів. У разі інвестування громадянам обіцяли шалені прибутки. Надалі інвесторам телефонували співробітники колл-центрів, представляючись агентами торговельних платформ, та вимагали внесення додаткових коштів, а також оплати 15% комісії від суми отриманого «прибутку». Одразу після проведення розрахунків акаунти інвесторів блокувалися, а розміщені на них кошти привласнювали організатори шахрайської схеми.

Кошти ошуканих громадян переводили на рахунки підконтрольних організаторам компаній у різних країнах та  легалізовували шляхом придбання елітної нерухомості, автомобілів та інвестування в бізнес-проєкти в Україні. Задокументована сума збитків від шахрайської схеми склала понад 9 млн євро.

На підставі доказів, отриманих оперативниками Департаменту стратегічних розслідувань, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомили про підозру ще одному учаснику злочинної організації:

-        участь в злочинній організації та участь у злочинах, вчинених такою організацією (ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України);

-        легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 4 ст. 28, ч. ч. 2, 3 ст. 209);

-        шахрайство (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190).

Також правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцем проживання осіб, які займалися створенням, адмініструванням та обслуговуванням на території міста Києва Інтернет-сайтів і комп’ютерних програм, що використовувалися для вчинення шахрайства стосовно іноземних громадян.

Раніше, 18 березня, про підозри було повідомлено ще двом учасникам злочинної організації, а судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім того, 18 грудня, українські правоохоронці провели обшуки за місцями проживання фігурантів. Тоді ж на рухоме та нерухоме майно загальною вартістю понад 50 мільйонів євро було накладено арешти, у тому числі на елітні автомобілі та нерухомість.

Шахрайська схема викрита спільно з міжнародними партнерами – Генеральною прокуратурою міста Бамберга Федеративної Республіки Німеччина, Євроюстом та Європолом.

Досудове розслідування триває.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux