Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі Нацполіції викрили керівників Національної академії аграрних наук України у розтраті та привласненні майна
Опубліковано 27 листопада 2020 року о 10:56

Високопосадовці НААН та структурних підрозділів, за попередньою змовою начальників комерційних структур, налагодили схему розкрадання майна академії. Під час обшуків у приміщенні державної установи поліцейські вилучили арсенал зброї.

Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та оперативного супроводження Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України викрили керівництво Національної академії аграрних наук України та структурних її підрозділів у привласненні майна та отриманні неправомірної вигоди. 

Слідчі Нацполіції розпочали кримінальні провадження за ст. 222 (Шахрайство з фінансовими ресурсами), ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаними злочинним шляхом), та ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці встановили, що посадові особи академії та її підрозділів налагодили корупційні схеми. 

Зокрема керівники укладали з комерційними структурами збиткові договори про спільну діяльність. Так, аграрії документально знижували врожайність, а по факту залишок врожаю ділили між собою та посадовцями НААН. До корупційної схеми входила і здача в оренду земельних ділянок за заниженими цінами. А їх у відомстві академії - 480 тисяч гектарів. 

Також поліцейські зафіксували  розтрату земельних угідь та майна, яке перебувало у віданні установ НААН України. До того ж, зловмисники неправомірно розтрачували кошти, які були виділені на закупівлю сільськогосподарської продукції та гербіцидів.

За «кришування» злочинної діяльності керівництво НААН отримувало неправомірну винагороду, в тому числі елітного позашляховика. 

Правоохоронці провели обшуки за адресами проживання посадових осіб та в приміщеннях НААН в Києві, Львівській та Миколаївській областях. В результаті, крім документації, що свідчить про злочинну діяльність високопосадовців, поліцейські виявили та вилучили схрон зброї. У підвальному приміщенні Національної академії аграрних наук України зберігалося чотири гранатомети РПГ, автомати АКС-У, пістолети, гранати – РГД-5 та Ф-1, 2 артилерійських снаряди калібру 23 мм та патрони різного калібру. Усе вилучене направлено на проведення відповідних експертиз. Поліцейські встановлюють походження зброї та шляхи потрапляння до державної установи.

Наразі проводяться слідчі дії.

Управління комунікації 
Національної поліції України

(за матеріалами Головного слідчого управління
Національної поліції України) 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux