Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Кількість "майнових" злочинів в Україні у 2017 році зменшилася за всіма видами
Опубліковано 19 січня 2018 року о 10:48

Загальна кiлькiсть:  

Розбійних нападів, грабежів, угонів та крадіжок упродовж 2017 року було зареєстровано менше, аніж у 2016-му. Сьогодні, 19 січня, перший заступник начальника Департаменту карного розшуку Нацполіції України розповів про результати роботи поліцейських за цим напрямом та причини зниження кількості таких правопорушень.

Описание: D:\НПУ\Фото\Майнові злочини\Прудченко_сайт.jpg

За словами Сергія Прудченка, одним із пріоритетів у діяльності оперативних підрозділів залишається протидія розбійним нападам та їх розкриття. Так, у 2017 році правоохоронцями зареєстровано 2903 розбої. Це на 952 напади менше, аніж у 2016 році. Водночас поліцейські розкрили 69% скоєних злочинів – 1989 фактів.

Описание: майнові 2

«Серед них ми виділяємо розбійні напади на помешкання громадян, це так звані кваліфіковані злочини. Також окрема увага – розбійним нападам на підприємства, організації. Це офіси, крамниці, зокрема, ювелірні, банківські установи, різноманітні організації, які мають готівку і які, по суті, не охороняються», – зазначив керівник ДКР.

Він повідомив, що поліцейськими упродовж року було розкрито 86 розбійних нападів із застосуванням вогнепальної зброї (зі 146 зареєстрованих). Водночас правоохоронці розкрили 105 розбійних нападів на підприємства, установи і організації (всього таких злочинів було зареєстровано 219).

Сергій Прудченко зазначив, що від самого початку, коли поліцейські довідуються про напад, їм доводиться відновлювати картину злочину «з нуля». Часто на місці події правоохоронці знаходять мінімум необхідної інформації, або ж вона взагалі відсутня.

«Оскільки більшість таких злочинів, так би мовити, «за замовчанням», готуються зловмисниками заздалегідь, лише детальний аналіз зібраних по крупинках доказів, свідчень і слідів дає нам змогу розкривати такі неочевидні злочини», – підкреслив Сергій Прудченко.

Він нагадав про те, як на Запоріжжі було затримано групу «фейкових» поліцейських, які скоювали розбійні напади на ювелірів.

Описание: фейкові

Також у 2017 році поліцейські затримали групу, які вчиняла розбої на автошляхах. Зловмисники зупиняли обране авто, використовуючи шипи. Погрожуючи зброєю, відбирали у жертв, зазвичай підприємців, гроші та цінні речі. Як згодом встановили оперативники, розбійники розпочинали з м. Горлівка Донецької області, але згодом перейшли й на інші регіони країни. Раніше поліцейські затримували їх за аналогічні злочини, але кожного разу зловмисники опинилися на волі. Останнього разу правоохоронці затримали зловмисників в Одесі після вчинення ними нападу на мікроавтобус на Херсонщині.

Описание: розбійники дороги 2

Описание: розбійники%20дороги%203

Описание: розбійники%20дороги

«Побороли цю групу. І все, ми більше не бачимо та не чуємо про такі кваліфіковані злочини на дорогах. Загалом, за будь-яким напрямом, чи то розбій, угон, грабіж або крадіжка – затримати організовану групу, яка цим займається, означає для нас спрацювати превентивно», – відзначає Сергій Прудченко.

Водночас у минулому році поліцейські викрили одну злочинну організацію, 4 організовані злочинні групи та 34 групи без ознак організованості (періодично змінювалися учасники). Ці групи займалися викраденням елітних марок автомобілів. Зокрема, затримані учасники тільки 34 груп скоїли 320 угонів.

На початку минулого року оперативники затримали злочинну організацію у сфері викрадень елітних автомобілів. На Кіровоградщині поліція викрила та затримала серійних автоугонщиків, на рахунку яких також були й крадіжки та розбійний напад.

Описание: серійні автоугон 2

Описание: серійні%20автоугон

«Закрили» групи у Львові, Одесі, Полтаві, Харкові. Це теж стало причиною того, що у нас зменшилася кількість зареєстрованих незаконних заволодінь транспортними засобами. Продовжуємо роботу з відпрацьовування місць збуту викраденого майна, виявленню викраденого транспорту», – розповів перший заступник начальника Департаменту карного розшуку.

Всього у 2017 році на території країни було скоєно 8,8 тисяч незаконних заволодінь транспортними засобами (12,1 тисячі – у 2016 році). Наразі поліцейські розкрили більше 3 тисяч таких злочинів.

Також у минулому році на 10 тисяч зменшилася кількість зареєстрованих грабежів. Водночас підвищився рівень розкриття таких правопорушень: 7918 розкритих у 2017 році проти 7580 – у 2016-му.

Кількість крадіжок зменшилася на 17%, а рівень їх розкриття зріс на 23%: у 2017 році розкрито понад 96 тисяч крадіжок, тоді як у 2016 – 78 тисяч.

Описание: майнові

Нагадаємо, перший заступник Голови Національної поліції України – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін повідомив про найнижчий рівень злочинності за останні 10 років.

Раніше повідомлялося, що оперативники країни викрили 65 організованих злочинних груп, 13 банд та одну злочинну організацію, які скоювали злочини майнової спрямованості.

Департамент комунікації

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux