Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Харківський поліцейський, який врятував життя заручниці, заохочений керівництвом МВС та Нацполіції України
Опубліковано 30 січня 2020 року о 09:01

Голова поліцейського відомства Ігор Клименко нагородив заступника начальника відділу кримінальної поліції Немишлянського  ВП міста Харкова Олександра Гіцелєва відзнакою МВС України «Вогнепальна зброя».  У грудні минулого року поліцейський обміняв себе на заручницю, яку захопив чоловік із ножем.

24 грудня 2019 року до поліції від оператора «102» надійшло повідомлення про те, що по проспекту Олександрівському невідомий чоловік затягнув жінку до яру, розташованому поблизу зупинки громадського транспорту «Високовольтна». Невідомий вимагав від поліцейських, щоб ті доставили йому знайомого, який перебуває у лікарні.

На місце негайно виїхало керівництво та слідчо-оперативна група Немишлянського відділу поліції. Разом із колегами розбиратися в ситуації вирушив 34-річний заступник начальника відділу кримінальної поліції Олександр Гіцелєв.

«Під час спілкування з чоловіком ми дізналися, що він може обміняти свого знайомого на захоплену жінку. Зловмисник тримав біля її горла ніж, - згадує капітан поліції. - Ми доповіли про цю ситуацію керівництву ГУНП і начальником Головного управління   було прийнято рішення про введення спеціальної поліцейської операції «Грім». В цей час ми перебували на місці події і намагалися в будь-який спосіб врятувати жінку.  Обстановка була вкрай напружена. Потерпіла дуже нервувала та знаходилася у важкому психологічному стані. Тому я вирішив не чекати прибуття спецпризначенців і запропонував себе в якості обміну на заручницю. Зловмисник погодився та відпустив її. Таким чином заручницю було звільнено, шкоди її здоров’ю нанесено не було».

Поліцейський, опинившись поряд із озброєним зловмисником, став тягнути час, щоб його заспокоїти, викликати довіру, запропонував чоловіку закурити. Той весь час погрожував поліцейському розправою, демонструючи ніж з великим лезом. Коли злодій нарешті  відволікся на запалювання цигарки, Олександр Гіцелєв кинувся на нього, але не уникнув кількох ударів ножем - в обличчя, шию та руку.

«Ми весь цей час знаходились неподалік і з тривогою спостерігали за ситуацією, - розповідає начальник Немишлянського відділу поліції Харкова Кирило Щербинський. – Наблизитися до колеги ми не мали жодної змоги, адже зловмисник відразу притискав до Сашка ніж і кричав, що розправиться із ним. Будь-який рух з нашого боку викликав в ньому агресію. Коли Гіцелєв накинувся на злодія, ми через кілька секунд вже були поряд з ними, затримали чоловіка, а Олександра негайно передали медикам». 

В тяжкому стані його було терміново госпіталізовано до лікарні. Після хірургічного втручання Олександр кілька днів перебував у реанімації.  

Лікарі сподівалися, що молодий організм впорається із недугою, адже шансів на це вони давали небагато.

Зараз небезпека минула, Олександр Гіцелєв йде на поправку, але відмічає, що реабілітаційний період триватиме кілька місяців.

«Чи було мені страшно? Мабуть, в той момент ні, - посміхається капітан поліції. – Я думав лише про одне – потрібно рятувати дівчину будь якою ціною. Професія поліцейського дуже складна та небезпечна. Ми ризикуємо життям кожного дня, коли заступаємо на службу.».   

Врятована поліцейським харків’янка 26 грудня написала лист на ім’я  Президента України Володимира Зеленського зі словами вдячності Олександрові Гіцелєву. «Вважаю, що такий вчинок є прикладом мужності, людяності та героїзму. Висловлюю свою подяку йому, його батькам за належне виховання сина, його рідним за підтримку, іншим працівникам поліції, які взяли участь у моєму визволенні» - зазначила у листі жінка.

Начальник ГУНП в Харківській області Валерій Сокуренко вийшов із клопотанням до керівництва МВС та НПУ щодо заохочення заступника начальника відділу кримінальної поліції Немишлянського  ВП міста Харкова Олександра Гіцелєва за проявлені мужність та героїзм під час виконання службових обов’язків.

30 січня 2020 року під час засідання колегії Національної поліції України голова відомства  Ігор Клименко нагородив Олександра Гіцелєва відзнакою МВС України «Вогнепальна зброя». 

Вчинком Олександра пишаються й його колеги по роботі – колектив кримінальної поліції Немишлянського відділу поліції.

«Я знаю Олександра Олександровича майже 10 років і працювала з ним разом в різних підрозділах поліції, - розповідає старший оперуповноважений кримінальної поліції Христина Захаренко. -  Він дуже вимогливий до себе, цього ж очікує й від підлеглих. Наш керівник мужня та смілива людина, тому ми не здивувалися, що саме він запропонував обміняти себе на заручницю. Усі дуже хвилювалися за його здоров’я,  коли він потрапив до лікарні, допомагали чим могли – здавали кров, підтримували його рідних. Наш колектив з нетерпінням чекає Олександра Олександровича на службі».     

Довідка: 34-річний капітан поліції Олександр Гіцелєв працює в органах внутрішніх справ 16 років. Після закінчення Харківського національного університету внутрішніх справ у 2007 році він був призначений на посаду оперуповноваженого сектору карного розшуку Київського районного відділу. З квітня минулого року Олександр працює на посаді заступника  начальника відділу кримінальної поліції Немишлянського відділу поліції.

Одружений, виховує сина.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Харкові поліцейські затримали озброєного чоловіка, який взяв у заручники жінку.  

Відділ комунікації поліції Харківської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux