Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Фіктивне батьківство, «наркозалежні» ухилянти, фальшиві діагнози без проходження ВЛК: Нацполіція ліквідувала «схеми» ухилення від мобілізації
Опубліковано 21 червня 2024 року о 12:00

Правоохоронці викрили організаторів злочинних оборудок для уникнення військового призову та незаконного виїзду чоловіків призовного віку за межі України.

На Черкащині слідчі Черкаського райуправління поліції встановили, що керівник служби безпеки одного з комунальних підприємств міськради вступив у змову із завідувачкою одного з відділень медичного закладу.

За 4400 доларів неправомірної вигоди спільники оформлювали ухилянтів на стаціонарне лікування, як наркозалежних, із призначенням лікування замісної терапії. Щоб отримати фіктивний діагноз на прийомі у чергового лікаря, перед відвідуванням лікувального закладу, “пацієнтам” давали для вживання пігулки метадону.

Наразі обом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Окрім того, правоохоронці оголосили зловмиснику підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

На Полтавщині поліцейські викрили у службовому підробленні та пособництві в ухиленні від мобілізації чотирьох лікарів ВЛК при Миргородському Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

За інформацією слідства, замовні документи спільники оформляли без присутності військовозобов’язаних. Завдяки отриманим довідкам ВЛК двом ухилянтам вдалося уникнути мобілізації з подальшим перетином кордону.

Слідчі поліції оголосили зловмисникам про підозру за ч. 1 ст. 366 та за ст. 336 Кримінального кодексу України.

Поліція встановлює усіх причетних до протиправної діяльності посадовців та інші факти видачі фіктивних довідок про непридатність до військової служби.

На Одещині поліцейські викрили чергову схему для ухилянтів за допомогою фальшивого батьківства.

Під слідством опинилися дві місцеві мешканки, які забезпечили односельця, на утриманні якого була власна неповнолітня донька, свідоцтвами з недостовірною інформацією про народження двох маленьких синів, яких насправді не існувало. Статус багатодітного батька надавав чоловіку право безперешкодного виїзду за кордон для уникнення мобілізації.

Обом фігуранткам слідчі повідомили про підозру за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України, а саме в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництві такими діями, а також сприянні їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Встановлюються можливі спільники організаторів злочинної оборудки з числа працівників медичних установ.

Комплексні заходи з викриття злочинних схем поліцейські провели спільно з СБУ за процесуального керівництва Полтавської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону, Черкаської окружної прокуратури та Одеської обласної прокуратури.


Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux