Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Дві громади Полтавщини підписали меморандум про співпрацю з представниками поліції, ДСНС та освіти в рамках проєкту «Вихователь безпеки»
Опубліковано 26 жовтня 2022 року о 16:00

Рішення долучитися до реалізації проєкту «Вихователь безпеки» (або «Спеціаліст із безпеки»), ініційованого Міністерством внутрішніх справ спільно з Нацполом України, ухвалили Сенчанська та Лютенська територіальні громади Миргородського району. Сьогодні голови цих громад підписали меморандуми про співпрацю з керівництвом обласної поліції, регіонального управління Державної служби з надзвичайних ситуацій та управління освітньої діяльності Департаменту освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, проєкт «Вихователь безпеки» реалізується за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції у співпраці з Міністерством освіти, Міністерством розвитку громад та територій, освітнім омбудсменом, Асоціацією міст України, Асоціацією об’єднаних територіальних громад, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та власне громадами. Окрім Сенчанської та Лютенської тергромад меморандум про співпрацю з правоохоронцями та освітою також підписала Мачухівська тергромада Полтавського району.

Суть проєкту полягає у запровадженні в кожній територіальній громаді посади вихователя (або спеціаліста), на якому будуть сконцентровані всі безпекові питання закладу загальної середньої освіти. Вихователь – не поліцейський, а цивільна особа у штаті територіальної громади. Серед його функцій: створення інфраструктури на прилеглій до закладу освіти території, проведення інформаційно-освітніх заходів, безпосередній контакт з батьківським комітетом, з адміністрацією закладу освіти, з територіальними органами поліції, ДСНС та іншими суб’єктами, до повноважень яких належить створення безпекового дитячого середовища.

Сергій Рекун, тимчасовий виконувач обов’язків очільника поліції Полтавщини, подякував учасникам проєкту за активну позицію та запевнив у максимальній підтримці з боку Головного управління поліції області. Адже в центрі уваги спільної ініціативи – безпека дітей, яка має надважливе значення в умовах реальних та потенційних загроз війни, яку на території України розв’язала рф.

Своєю чергою заступник начальника із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС Володимир Грішанін наголосив на тому, що цей проєкт – платформа для проведення не тільки загальних безпекових заходів, але й для відпрацювання правил техногенної безпеки в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру.

«Важливу роль проєкту, який спонукає всіх гуртуватися навколо безпеки дітей, підкреслила заступниця директора Департаменту освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації Галина Власюк. «Діти повинні вчитися навіть у такий важкий час, а навчання повинно бути безпечним», – обґрунтувала свою думку представниця освіти.

Очільниця Сенчанської громади Наталія Сліпухова та керівник Лютенської ТГ Володимир Омельченко зауважили, що не вагаючись відгукнулися на пропозицію відділу ювенальної превенції обласної поліції, усвідомлюючи актуальність питання безпеки дітей в умовах воєнного стану. Учасники зі всією відповідальністю підійшли до втілення проєкту, обравши кандидатів, що якнайкраще підходять на роль вихователів. Обидва – спеціалісти відділу освіти, культури, молоді та спорту з педагогічним досвідом та чіткою мотивацією – створити такі умови, щоб дітям було безпечно та комфортно, не зважаючи на складний для України час.

Так, кандидат на посаду вихователя Сенчанської громади Руслан Коропець вважає введення такої посади необхідністю, що відповідає викликам сьогодення і дає можливість «зробити вчасну профілактику», отримавши фахову консультацію поліцейських та спеціалістів ДСНС.

А його колега з Лютенської громади Сергій Кійко переконаний, що впровадження проєкту – це можливість створити в навчальних закладах комфортні та безпечні умови для навчання дітей, що ґрунтуються на базових складниках безпеки.

Він пояснив: «Потрібно врахувати три основні аспекти. По-перше, психологічний, що передбачає захист від будь-яких проявів насильства. По-друге, власне безпечне середовище – відповідність умов усім вимогам безпеки. По-третє, профілактична робота – попередження протиправної поведінки».

Як повідомила очільниця ювенальної превенції поліції Полтавщини Ірина Москаленко, зараз триває етап підготовки до навчання вихователів, яке розпочнеться 31 жовтня й триватиме близько місяця. Кандидати опанують навички надання домедичної допомоги, евакуації дітей з навчальних закладів та отримають необхідний обсяг знань щодо порядку реагування на різні небезпеки.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux