Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
До 10 тисяч доларів США за можливість виїзду за кордон: поліцейські Волині перекрили два незаконних канали переправлення осіб
Опубліковано 27 червня 2023 року о 10:30

Організатори сприяли в оформленні фіктивних шлюбів із жінками, що мають групу інвалідності. Також допомагали зі збором документів та видачею медичних висновків із діагнозом, який дає підставу для видачі центром комплектування довідок про відстрочку призову до ЗСУ або про непридатність до служби. Наразі встановлено 20 осіб, які скористалися такими «послугами».


Заблокували злочинні схеми оперативники управління стратегічних розслідувань у Волинській області спільно зі слідчими слідчого управління та Ковельського районного управління поліції.

До організації першої схеми причетний 50-річний житель м. Києва. Він залучив кількох спільників, серед них - лікар-невропатолог та член військово-лікарської комісії центру комплектування. Фігуранти займалися оформленням медичних висновків із діагнозом, який дає підставу для видачі центром комплектування довідок про відстрочку призову до ЗСУ або про непридатність до служби. 

Після отримання всіх необхідних документів фігуранти забезпечували перевезення громадян до Республіки Польща. Один «клієнт» мав сплатити від 3500 до 10 000 доларів США. Наразі організатору та трьом спільникам повідомлено підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. 

Другу «схему» налагодила місцева адвокатеса та її  чоловік, який виконував роль посередника. Жінка поставила на потік оформлення фіктивних шлюбів між жінками з інвалідністю та військовозобов’язаними чоловікам. Також до сфери її відповідальності входило і подальше вирішення питань, пов’язаних з призовом. За свої «послуги» жінка брала від 5 000 до 7 000 доларів США. Частину з отриманих коштів передавала осадовим особам ТЦК та РАЦС, які допомагали з отриманням відповідних довідок. 

Викрили фігурантку під час отримання 7 000 доларів США «винагороди». Наразі вирішується питання щодо повідомлення ділкам про підозру. Кримінальне провадження розслідується за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) та ч. 3. ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

За попередньою інформацією правоохоронців, послугами організаторів двох «схем» скористалися щонайменше 20 осіб. Проводяться подальші заходи зі збору доказової бази для притягнення усіх учасників оборудок до відповідальності. 

Процесуальне керівництво у провадженнях здійснюють Ковельська окружна та Волинська обласна прокуратури. Заходи проводилися спільно з головним оперативно-розшуковим відділом 6-го прикордонного Волинського загону Державної прикордонної служби України.

Нагадаємо: поліцейські заблокувала три корупційні схеми, організатори яких допомагали чоловікам ухилитися від призову та виїхати за кордон.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України

 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux