Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Для розшуку зниклих безвісти осіб за особливих обставин продовжує працювати спеціалізований центр при слідчому управлінні поліції Буковини
Опубліковано 19 вересня 2024 року о 11:35

З початку повномасштабного вторгнення військ рф в Україну кількість безвісти зниклих цивільних та військових значно зросла. Щоб об’єднати зусилля правоохоронців, які займаються розшуком цих людей, та удосконалити процес здійснення заходів, спрямованих на встановлення їх місцеперебування, у ГУНП в Чернівецькій області функціонує Центр з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Що повинні робити буковинці, родичі яких зникли у зоні проведення бойових дій, – розповідаємо далі.

До роботи спеціалізованого центру залучаються слідчі поліції, оперативники карного розшуку, спеціалісти-криміналісти, співробітники УІАП та кіберполіцейські. Правоохоронці супроводжують заявників з моменту зникнення і до встановлення місця перебування особи, яка зникла.

– Одним із завдань Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин є надання інформації про таких людей родичам. Розшук цих осіб розпочинається із написання заяви про факт зникнення. Поліцейські опитують заявника та розпочинають кримінальне провадження, відтак – встановлюють кровних родичів, призначають молекулярно-генетичні експертизи для встановлення ДНК-профілю рідних та відбирають у них біологічні зразки. Ця інформація поміщається до електронного реєстру геномної інформації людини (ЕРГІЛ). Після проведення всіх необхідних слідчих дій матеріали кримінального провадження передаються за підслідністю за місцем вчинення кримінального провадження. Для отримання найбільш ймовірної ідентифікації тіл поліцейські відбирають біологічні зразки щонайменше у двох кровних родичів. Такі дії надають змогу експертам точно встановити збіг ДНК-профілів зниклого і рідних, – розповів заступник начальника Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області Сергій Бузумурга.

Якщо з експертних установ до спеціалізованого центру надходить інформація про збіг ДНК-профілю розшукуваного та його родичів, слідчий поліції призначає додаткову порівняльну судово-молекулярну генетичну експертизу.

На всіх цих етапах родичі зниклих постійно комунікують зі спеціалістами центру, зусилля яких уніфікували для полегшення розшуку безвісти зниклих осіб.

Крім цього, для підвищення результативності пошукових дій правоохоронці постійно підтримують зв'язок із громадськими організаціями та представниками інших правоохоронних органів як СБУ, ГУР, НДЕКЦ.

Завдяки молекулярно-генетичній експертизі вдалося встановити не одну особу, яка загинула або була невпізнаною в зоні проведення бойових дій, кажуть експерти.

– На дослідження букального епітелію надходять до нас зразки у паперових конвертах. Пробірка з даними проходить етап ДНК, а після нормалізації копіюємо їх результати стільки, скільки потрібно для ідентифікації експертизи. Потім ми передаємо їх до ЕРГІЛ, – каже головний судовий експерт відділу біологічних досліджень та обліку Чернівецького НДЕКЦ МВС України Максим Ковальчук.

Нагадаємо: для отримання інформації перебігу розшуку та розслідування кримінального провадження близькі та родичі зниклих за особливих обставин можуть отримати необхідну консультацію щодня за номером телефону: +380956759370.

Прийом громадян здійснюється щовівторка з 10:00 до 13:00 в приміщенні Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області за адресою: м. Чернівці, вул. Небесної Сотні 2-Г, кабінет № 325. 


Відділ комунікації поліції Чернівецької області






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux