Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Деокупована Херсонщина очима поліцейського з Синельниківщини: «Люди боялися вийти на вулицю. Кожного дня чекали на Україну…»
Опубліковано 22 вересня 2023 року о 10:00

Дільничний відділення №2 Синельниківського РУП старший лейтенант поліції Андрій Киричок два місяці несе службу на деокупованій території Херсонської області. За цей час побачив, що наробили російські нелюди на українській землі. Наспілкувався з місцевими, які понад 8 місяців знаходились в окупації. 

- Люди боялися вийти на вулицю. Вдень взагалі, а з двору у двір – хіба вночі. І кожного дня чекали на Україну, - розповідає поліцейський. - Місцеві кажуть, що коли на подвір’я заходили росіяни – то це означало знущання, погрози та мародерство. І це в кращому випадку. Ховали від них дітей. 

Додає, що якщо взяти будь-яке село цього Херсонщини, то важко знайти будинок, який не посічено осколками, а то й зруйновано повністю або частково. Розбиті та пограбовані території агроформувань, викрадений весь транспорт, який можна було забрати.

- Особливо боляче дивитись на школи, лікарні, дитячі садки. Порівнював із рідною Межівщиною Синельниківського району Дніпропетровщини - страшно навіть уявити таке лихо. Заміновано дуже багато, тому і зараз лише на 10-15 відсотків засіяні поля. - говорить він і наголошує, що тут треба бути обережним і з дороги бажано не з’їжджати.

Сам Андрій – досвідчений офіцер, у лавах поліції з 2005 року, дільничний інспектор. У відрядження на Херсонщину визвався поїхати добровільно.

За ці місяці у нього були різні дислокації, місця несення служби. Більш та менш безпечні. Сьогодні – це район міста Берислав, де спати доводиться в бронежилеті.

- Але це нічого, - запевняє поліцейський. - Як можна говорити про небезпеку, коли поруч живуть пенсіонери і навіть діти.

Андрій підтверджує, що у регіоні залишися переважно пенсіонери. І саме вони найбільше потерпають від обстрілів окупантів.

До слова, після того, як Сили оборони України звільнили правий берег Херсонської області, росіяни щоденно обстрілюють регіон. А особливо місто Берислав, яке знаходиться за 5 кілометрів від лінії фронту. Останнім часом особливо дошкуляють ворожі дрони. Один з них атакував блокпост поліцейських і вибухнув буквально за 15 метрів.

- Ми встигли заховатись за бетонне укриття, - розповідає Андрій, - але вибух був досить потужний. - А ось інший дрон заплутався над нами у маскувальній сітці і не вибухнув. Можна сказати, поталанило…

«Людей шкода», - знову і знову повторює Андрій Киричок. Тож коли випадала вільна доба після чергування старший лейтенант допомагав господарям будинку, де він зупинився, лагодити пошкоджений паркан або перекривати дах.



Відділ комунікації поліції Дніпропетровської області 

за матеріалами Синельниківського РУП


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux