Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Битва дронів у повітрі: як буковинські спецпризначенці Корпусу оперативно-раптової дії, що керують «пташками», зупиняють ворожі штурми
Опубліковано 20 червня 2024 року о 11:22

У кожного з них – чималий бойовий досвід, участь у стабілізаційних заходах, сотні успішних виконаних операцій щодо затримання небезпечних та особливо небезпечних злочинців. З початку повномасштабного вторгнення правоохоронці почали опановувати науку щодо керування дронами. Про один із напрямків діяльності підрозділу КОРД ГУНП в Чернівецькій області розповідають бійці на псевдо Скаут і Тіроль. Вони понад два роки працюють «у парі»: перший – із розвідувальними «пташками», обстежує територію та виявляє ворожі позиції, інший – на «ти» з ударними FPV-дронами, які вражають і знешкоджують ціль. 

Колись оперуповноважений карного розшуку, тепер спецпризначенець Скаут, який змінив свій напрямок діяльності, каже: ніколи не пошкодував про свій вибір.

– Вирішив для себе, що потрібно здобувати нові знання, вдосконалюватися у підрозділі та успішно пройшов курси щодо керування безпілотниками типу «мавік», «крило» і «камікадзе». «Мавік» – розвідувальний квадрокоптер, який використовують в аеророзвідці для встановлення, супроводження цілей, підтвердження їх уражень та коригування артилерії. Екіпаж складається мінімум із двох осіб: оператора, який керує дроном, і штурмана, який супроводжує політ за допомогою інтерактивних мап. Останній орієнтує, куди і як летіти, що потрібно знайти та повертає назад за допомогою попередньо встановлених орієнтирів, – каже Скаут, спецпризначенець Корпусу оперативно-раптової дії ГУНП в Чернівецькій області.

Геодезист за фахом, альпініст за покликанням, Тіроль з юності захоплювався горами. Разом із буковинськими спецпризначенцями він неодноразово підіймався на вершини, долав перешкоди, та переконався, що бійці – професійні, надійні. Тому, коли постало питання, в який підрозділ піти, щоб нищити ворога, вибір був очевидний: КОРД!

– Лютий 2022 року застав мене, коли я перебував у гірськолижному регіоні Австрії – Тіроль. Не вагаючись, зібрав валізи та одразу приїхав додому. Не випадково обрав собі такий позивний, адже те відчуття свободи, яке переповнювало мене під час сходження в альпійських горах, досі рухає мною. Вже у КОРДі опанував спеціалізацію оператора FPV-дрона, адже для мене це не лише «гарний політ», це застосування симбіозу знань з фізики, інженерії та електроніки, що дають можливість уберегти життя українців, – розповідає Тіроль, спецпризначенець Корпусу оперативно-раптової дії ГУНП в Чернівецькій області.

За період служби в поліції під час війни спецпризначенці брали участь у виконанні штурмових завдань і контрнаступах. Одним із найуспішніших – Тіроль вважає знищення ворожого БМП за допомогою так званої «пташки-камікадзе».

– Це було на Херсонському напрямку. У нас з колегами було, як то кажуть, завдання із зірочкою – влучно потрапити та знищити ціль, замасковану під дахом приміщення. Отвір був невеликий, розміром як сам дрон, тому нам довелося «погратися» із точністю, але результат порадував: техніка ворога знищена! – пригадує Тіроль.

За словами поліцейських, в операторів дрона мають бути послідовні та точні кроки, щоб покладатися більше на професіоналізм, ніж на вдачу. Також пілот повинен володіти знаннями, які допоможуть навіть у бліндажі відремонтувати «пташку», якщо вона вийшла з ладу.

– Оператор дрона – особа, яка постійно має навчатися, адже ворог підступний і не стоїть на місці. Той, хто керує «пташками», повинен швидко приймати чіткі рішення, адже під час польоту можуть змінюватися обставини, на які треба відповідно реагувати. Часто ця людина несе відповідальність за весь екіпаж, а також подальшу доцільність проведення операції, – каже Скаут.

За безпеку треба «платити» знаннями, професійністю, досвідом, бо за її відсутність ціна може бути більшою – людські життя, впевнені правоохоронці. Саме для відстоювання незалежності України правоохоронці Буковини працюють у складі Сил оборони на усіх фронтах і напрямках, де нині є ворог.

– У мене підростає син. Я роблю все можливе, щоб він жив у мирній країні та не знав війни та її наслідків, – каже Скаут.

– Очевидно, заради чого ми працюємо. Ми прагнемо Перемоги у війні заради виживання нашої нації. Український народ неодноразово проходив в історії такі етапи й тепер ми повинні завершити його успішно, та назавжди стати вільними! – підсумовує Тіроль.

Ротація за ротацією, відрядження за відрядженням, спецпризначенці буковинської поліції рухаються уперед. Коли у небі кружляють керовані ними безпілотники, сили ворога стають слабшими, а українці стають на крок ближче до Перемоги.


Відділ комунікації поліції Чернівецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux